AEP: Raport OSCE/ODIHR – alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, organizate profesionist

Raportul final al misiunii Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE relevă că alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020 au fost organizate „profesionist”, în ciuda provocărilor generate de pandemia de COVID-19, iar libertăţile fundamentale au fost respectate, transmite, marţi, într-un comunicat de presă, Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit AEP, raportul arată că în secţiile vizitate de către membrii misiunii procedurile au fost respectate, iar votarea s-a desfăşurat, „în general”, într-o manieră „calmă” şi „ordonată”.

Administrația electorală „a dat dovadă de transparență și celeritate”

Administraţia electorală a respectat termenele legale, a gestionat eficient aspectele tehnice şi a dat dovadă, pe tot parcursul organizării alegerilor parlamentare, de „transparenţă” şi „celeritate”, mai indică documentul, conform AEP.

„Un alt element consemnat de către membrii misiunii face referire la desfăşurarea, într-o manieră competentă, a campaniei de informare a alegătorilor, context în care au fost elaborate şi diseminate, în special în mediul online, mai multe tipuri de materiale care au vizat audienţe diferite şi care au ilustrat procedurile de vot. Totodată, raportul remarcă şi elaborarea materialelor de informare în limba maghiară, iar spoturile de informare a alegătorilor realizate de AEP au fost difuzate constant în mass-media”, se mai arată în comunicatul citat.

Conform AEP, raportul evidenţiază, în privinţa votului prin corespondenţă, „promptitudinea” în transmiterea notificărilor către alegătorii ale căror plicuri nu au ajuns la timp, astfel încât aceştia să se îndrepte spre o secţie de votare.

„În mod pozitiv, raportul subliniază că administraţia electorală a oferit alegătorilor posibilitatea de a solicita o urnă mobilă, motivat, până la data de 4 decembrie, fie personal, fie electronic. Astfel, deciziile au simplificat cerinţele şi au îmbunătăţit accesul alegătorilor la această procedură”, mai menţionează AEP.

„Mulţumim OSCE/ODIHR pentru reflectarea obiectivă a modului de desfăşurare a alegerilor parlamentare din anul 2020, acestea având loc într-un context complicat, ale cărui provocări au putut fi depăşite prin eforturile comune ale Autorităţii Electorale Permanente şi ale celorlalte instituţii implicate în organizarea alegerilor, precum Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Institutul Naţional de Statistică şi instituţiile prefectului. Ne manifestăm încrederea în sprijinul Parlamentului şi al partenerilor noştri pentru preluarea şi transpunerea recomandărilor OSCE/ODIHR, astfel încât, împreună, să continuăm consolidarea rezilienţei şi integrităţii sistemului electoral românesc”, a mai transmis AEP.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a transmis mulţumiri misiunii OSCE/ODIHR, tuturor instituţiilor, societăţii civile şi persoanelor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, „pentru eficienţa, profesionalismul şi adaptabilitatea manifestate într-un context atipic şi complex”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...