Afacerea ”corveta multifuncțională” e îngropată definitiv! Guvernul confirmă eșecul printr-o HG

Publicat: 14 mart. 2024, 19:34, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Afacerea ”corveta multifuncțională” e îngropată definitiv! Guvernul confirmă eșecul printr-o HG

Programul de achiziție a patru corvete de la compania franceză Naval Group s-a dovedit un eșec pentru autoritățile române.

Guvernul a decis joi abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Astfel, se dă o formă legală pentru eșecul programului de achiziție a celor patru corvete multifuncționale.

Prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 48/2018 au fost aprobate circumstanțele și procedura specifică aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, în vederea atribuirii unui acord-cadru și a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite și dotate la un șantier naval din România, a suportului logistic inițial aferent.

– Procedura specifică aprobată prin H.G. nr. 48/2018 a fost derulată în perioada 26.02.2018 – 04.08.2023, la prima etapă a acesteia participând patru operatori economici care au fost selectați să participe cu ofertă în etapa a doua a procedurii specifice.

– În data de 01.07.2019 a fost aprobat raportul procedurii specifice de atribuire a acordului cadru de furnizarea produsului „Corvetă multifuncțională”, fiind declarată câștigătoare Asocierea dintre Naval Group (Franța) și SC Șantierul Naval Constanța S.A. – În perioada 01.07.2019- 16.07.2023, comisia de evaluare a inițiat discuțiile cu Asocierea dintre Naval Group (Franța) și S.C. Șantierul Naval Constanța S.A., în vederea stabilirii termenilor și condițiilor acordului-cadru, în vederea semnării acestuia, invitând asocierea să semneze acordul cadru și primul contract subsecvent.

– În data de 16.07.2023, ca urmare a refuzului ofertantului desemnat câștigător de a răspunde la invitația de semnare a acordului-cadru și a contractului subsecvent, s-a constatat că entitatea declarată câștigătoare nu își menține oferta.

– Având în vedere nemenținerea ofertei de către entitatea declarată câștigătoare și lipsa fondurilor necesare pentru continuarea procedurii prin inițierea discuțiilor cu participanții clasați pe locul 2 sau 3, autoritatea contractantă a procedat la anularea procedurii, în conformitate cu prevederile secțiunii B.II. lit. c) pct. 10 și pct. 8) coroborate cu prevederile secțiunii B.I. pct. 4 lit. f) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 48/2018. -Schimbările apărute în evoluția geopolitică a zonei Mării Negre coroborate cu extinderea gamei de amenințări și nevoia de redefinire a misiunilor au impus reanalizarea posibilităților de înzestrare în acord cu actualele cerințe ale mediului de securitate.

– Forțele Navale au inițiat și întreprins toate demersurile pentru accedere și participarea la proiectele PESCO în speță aderarea României la proiectul PESCO European Patrol Corvette (EPC) și la proiectul de categoria B EPC HoR – European PatrolCorvette – Harmonization of Requirements, derulat sub egida Agenției Europene de Apărare (EDA), care contribuie la implementarea proiectului PESCO cu orizont de timp 2030 – 2032. EPC își propune să dezvolte o platformă navală comună, cu capacități multiple / multirol, care poate fi adaptată, în procesul de producție, în funcție de cerințele naționale specifice. În baza cooperării facilitate de proiectele PESCO, luând în considerare cerințele operaționale în conformitate cu nomenclatorul NATO, proiectul corvetei europene va avea la bază conceptul de platformă comună cu capacități de acomodare de diferite sisteme de armament și stocuri diverse.

– În contextul celor prezentate, pentru realizarea obiectivelor asumate ale Forțelor Navale și derularea programelor de înzestrare s-a identificat necesitatea abrogării Hotărârii Guvernului nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor şi a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

– Prin Planul de acțiune european în domeniul apărării, adoptat la 30 noiembrie 2016, Comisia Europeană (COM) s-a angajat să completeze, să sprijine și să consolideze eforturile de colaborare ale statelor membre în ceea ce privește dezvoltarea capabilităților tehnologice și industriale de apărare, cu scopul de a răspunde provocărilor în materie de securitate, precum și pentru a stimula o industrie de apărare europeană competitivă, eficientă și inovatoare în întreaga Uniune și în afara acesteia, sprijinind astfel, crearea unei piețe a apărării mai integrate în Europa și promovând adoptarea pe piața internă a produselor și tehnologiilor de apărare europene, astfel diminuându-se dependența de surse din afara UE.