Afacerea de miliarde de euro în care vrea să investească România! Vuiește presa elenă

Publicat: 16 apr. 2024, 10:45, de Filon Stan, în ECONOMIE , ? cititori
Afacerea de miliarde de euro în care vrea să investească România! Vuiește presa elenă
Afacerea de miliarde de euro in care vrea sa investeasca Romania

Presa din Grecia vorbește despre afacerea în care vrea să investească România! Țara noastră se pare că ar vrea să se implice prin Transgaz în platforma plutitoare de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupoli.

Afacerea de miliarde de euro în care vrea să investească România în Grecia

Așadar, se pare că România urmăreşte să obţină o cotă din pachetul de acţiuni al Gastrade, consorţiul care administrează FSRU Alexandroupoli, compania care a dezvoltat și va opera noua unitate plutitoare de „primire” a navelor cu GNL de la Alexandroupoli.

România ar vrea să cumpere 10% din participațiuni prin compania Transgaz, care administrează sistemul de transport al gazelor naturale din România, scrie Insider.gr, și ar devni al doilea acionar din Balcani, după Bulgaria. Compania care a dezvoltat noua unitate plutitoare de „primire” a navelor cu GNL are 5 acționari.

Acționarii Gastrade sunt Bulgaria, prin Bulgartransgaz, Elmina Kopelouzou şi companiile elene DESFA, DEPA Emporias și GasLog, fiecare deținând 20% din companie. Dacă intrarea României va avea loc, atunci cota de 10% pe care o va dobândi va proveni din reducerea în mod egal a pachetului de acțiuni deţinut de actualii acționari.

Conform declarațiilor recente ale unui director al Gastrade pentru site-ul LNG Prime, a fost programată prima navă încărcată cu GNL în vederea operării comerciale a platformei. GNL-ul va ajunge la mijlocul lunii mai, urmând a fi livrat apoi în sistemul grecesc de unde va fi transportat către beneficiari, după ce gazul natural va fi mai întâi regazificat.

Afacerea în care ar dori să se implice și România constă dintr-o unitate plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale, ancorată permanent la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupoli. Are o capacitate de stocare GNL de până la 170.000 de metri cubi și o capacitate de regazificare de 22,7 milioane de metri cubi pe zi (8,3 miliarde m.c. pe an).

Odată cu începerea funcționării, Grecia va dobândi o a doua „poartă de intrare” a gazului lichefiat, după terminalul de la Revythoussa, iar acest fapt va spori diversificarea surselor de energie și a furnizorilor de gaze naturale.

Modernizare pe bani europeni

Perspectivele de export ale celor două terminale, dar și transformarea Greciei într-un hub de tranzit al gazelor către regiunea mai largă vor dobândi o dinamică şi mai mare în cazul implementării „Coridorului Vertical”. Coridorul Vertical vizează crearea unei „rute de aprovizionare” cu gaze – pentru cantități de până la 10 miliarde de metri cubi (bcm) pe an – rută care va începe din Grecia și va ajunge în Slovacia (tronsonul vestic) și Ucraina (tronsonul estic).

Pe lângă cele trei țări mai sus menţionate, la inițiativă participă și Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Moldova. Sistemul național de gaze al Greciei nu are nevoie de nicio modernizare, pentru a fi prima „veriga” din lanțul Coridorului Vertical, însă celelalte țări trebuie să facă modernizări.

Se dorește finanțarea de 50% din fonduri europene a costului lucrărilor de modernizare necesare pentru tot „Coridorul Vertical”, care sunt estimate la 450 de milioane de euro. Dintre aceste fonduri, aproximativ 200 de milioane sunt necesare pentru proiecte în Bulgaria, în timp ce lucrări de modernizare vor fi necesare şi pe tronsonul vestic (România, Ungaria, Slovacia).