Cum a afectat-o pe Andreea Răducan retragerea titlului de campioană la Jocurile Olimpice Sydney, în 2000

Publicat: 16 iun. 2023, 20:31, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cum a afectat-o pe Andreea Răducan retragerea titlului de campioană la Jocurile Olimpice Sydney, în 2000

Andreea Răducan a început gimnastica la vârsta de 4 ani, iar viața de sportiv nu a fost deloc ușoară. A fost presărată cu bucurii, dar și cu dezamăgiri uriașe, una dintre ele fiind retragerea titlului de campioană la Jocurile Olimpice Sydney, în anul 2000.

„Viața unui sportiv de performanță nu este doar despre medalii câștigate, au fost și situații care m-au pus la grea încercare. Fie că vorbim despre câte o accidentare care mă scotea din ritm sau nu mă lăsa să-mi fac concursul la maximum de potențial, sau despre momentul delicat de la Jocurile Olimpice Sydney – 2000, când, din cauza unui medicament pentru răceală și gripă, mi-a fost retras titlul de campioană olimpică în finala probei de individual-compus pentru o clipă de neatenție și o vină care nu îmi aparțin.

Deși au trecut aproape 23 de ani de la acel eveniment, în continuare vorbesc constant despre acest subiect, care a marcat viața și cariera mea de gimnastă. Sigur, acum povestesc cu mai multă detașare și înțelepciune față de ceea ce am putut trăi și simți la acel moment. Este greu de înțeles și acceptat o situație în care îți este retrasă, pe nedrept, o performanță atât de importantă.

În acea medalie (cea mai importantă din gimnastica artistică) erau visul meu încă de copil, efortul, sacrificiile făcute pe parcursul atâtor ani și un moment unic de împlinire. Și a fost un moment unic. Care însă a durat doar trei zile… Apoi totul s-a năruit și n-am mai înțeles nimic”, a dezvăluit Andreea Răducan într-un interviu pentru revista Viva.

„Nici măcar astăzi nu pot să găsesc un motiv real”

„Nici măcar astăzi nu pot să găsesc un motiv real pentru care persoanele din comisia care a judecat cazul meu au decis în felul acesta. Deși chiar unii membri ai acestei comisii au încercat să mă liniștească, spunându-mi:

„Andreea, știm că ești nevinovată, dar acestea sunt regulile. Reguli pe care nici ei nu le respectaseră. Este extrem de greu să găsești răspuns sau să oferi răspuns atunci când ești nedreptățit. Mult mai greu decât atunci când ai comis o ilegalitate și poate vei găsi cuvintele potrivite pentru a te justifica.

Am găsit puterea de a merge mai departe pentru că, de fapt, nu acesta era finalul carierei mele. Nu se putea termina totul așa pentru mine. Cu toată forța, ambiția și tenacitatea am revenit în sala de antrenament, și următorul an, în 2001, am participat la Campionatul Mondial de la Gent – Belgia, unde am obținut trei medalii de aur și două de bronz, luându-mi astfel revanșa și, mai important, mulțumind în felul meu tuturor pentru încrederea și susținerea acordate în acea perioadă extrem de dificilă pentru mine. Acesta este motivul care m-a făcut să îmi doresc să public și cartea autobiografică „Reversul Medaliei. O experiență reală, un mesaj inspirațional și multă recunoștință”, a mai declarat Andreea.

De ce a rămas Andreea Răducan fără medalia de aur

În anul 2000, Jocurile Olimpice Sydney la proba de individual compus podiumul a fost ocupat în totalitate de România, cu Andreea Răducan medaliată cu aur, Simona Amânar cu argint, iar Maria Olaru cu bronz. De altfel, a fost ultima dată când o țară a putut monopoliza proba, deoarece, ulterior, fiecare țară a putut avea doar două gimnaste calificate în finala de la individual compus.

Aurul a fost însă retras, pentru că medicul lotului național nu a fost atent și i-a administrat Andreei Răducan o pastilă de Nurofen, care conține pseudoefedrină, substanță interzisă.