Afront la adresa lumii medicale: Ministrul UDMR Attila Cseke care a închis 69 de spitale a revenit la conducerea Ministerului Sănătății

Publicat: 07 sept. 2021, 13:36, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Afront la adresa lumii medicale: Ministrul UDMR Attila Cseke care a închis 69 de spitale a revenit la conducerea Ministerului Sănătății
Cseke Attila

Demisia celor cinci miniștrii USR din cabinetul Cîțu a făcut ca portofoliile acestora să fie ocupate interimar de alți ministri, dintre care unul este extreme de controversat.

Astfel, prin demisia Ioanei Mihăilă, conducerea interimară a Ministerului Sănătății va fi asigurată timp de maxim 45 de zile de către ministrul UDMR al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke.

Numai că revenirea acestuia la conducerea Ministerului Sănătății este o aroganță maxima la adresa lumii medicale din România. De ce? Pentru că Attila Cseke este cel care în calitatea sa de mnistrul Sănătății în cabinetul Emil Boc a propus și s-a aprobat închiderea a 69 de spitale.

Nu trebuie omis faptul că Attila Cseke a fost susținut să închidă cele 69 de spitale chiar de către președintele de la aceea vreme Traian Băsescu.

Cseke susținut de Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu declara, în aprilie 2011, că susţine programul iniţiat de Cseke Attila – respectiv închiderea spitalelor – afirmând că reforma în sănătate nu trebuie oprită aici, ci trebuie continuată pe direcţia consolidării sistemului de intervenţie de urgenţă.

Nu numai că îl susţin, dar consider că este o primă etapă. România are cea mai mare densitate de paturi de spital la mia de locuitori din Uniunea Europeană. Cât timp vom merge pe acest mod de a asigura populaţiei sănătatea nu vom face decât să cheltuim banii în zile nesfârşite de spitalizare pentru bolnavi care în mod normal nu necesită spitalizare„, a spus la acea vreme Taian Băsescu.

În schimb, Băsescu și Cseke au fost puți la respect de fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi care a spus, în mai 2012, că spitalele „care au fost închise eronat ar putea fi redeschise, dar cazurile sunt puţine”.

Cepoi a adăugat că, pe de altă parte, închiderea spitalelor a lăsat fără servicii medicale „o populaţie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori”, arondate unităţilor medicale respective.”