Brazilia respinge vaccinul rusesc Sputnik V

Publicat: 27 apr. 2021, 16:45, de Laura Macovei, în Internațional , ? cititori
Brazilia respinge vaccinul rusesc Sputnik V

Agenția braziliană pentru reglementarea medicamentelor (Anvisa) a respins, luni, utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, motivând prin faptul că nu există date suficiente cu privire la acest ser, relatează Euronews.

Din cauza lipsei de date, conducerea Anvisa a hotărât în unanimitate să nu recomande importarea vaccinului rusesc Sputnik V”, a transmis agenția braziliană într-un comunicat.

Agenția braziliană precizează că nu există date suficiente în ce privește controlul calității, siguranța și eficacitatea vaccinului Sputnik și că o misiune de inspecție trimisă în Rusia nu a reușit să „identifice condițiile în care vaccinul este produs și verificat”. De asemenea, echipei braziliene i s-ar fi refuzat accesul în spațiul de producție de la Gamaleia, institutul rusesc care a dezvoltat vaccinul Sputnik.

Nu vom permite ca milioane de brazilieni să fie expuși la un ser care nu a fost verificat temeinic pentru a i se determina calitatea, eficiența sau nivelul de siguranță, iar având în vedere situația prin care trecem, fără să știm dacă care este echilibrul dintre riscuri și beneficii”, a spus președintele agenției, Antonio Barra Torres.

Anterior, mai multe țări europene, printre care Ungaria, Slovacia și Cehia au comandat vaccinul rusesc, însă doar Ungaria l-a și administrat populației sale. La puțin timp după livrarea dozelor în Slovacia, autoritățile sanitare de acolo s-au plâns că serul primit este neconform, Rusia a răspuns acuzând autoritățile slovace de „sabotaj”.

Agenția Europeană a Medicamentului se află în acest moment în procedură de verificare a serului rusesc pentru a stabili dacă acesta este sigur și poate fi aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană.

În Brazilia au murit până acum aproximativ 392.000 de oameni din cauza Covid-19, de la începutul pandemiei, acesta fiind al doilea cel mai mare număr de decese din lume, după cel înregistrat de Statele Unite ale Americii.