Agitație continuă pe cel mai nou șantier de autostradă din România. Ce a făcut constructorul în doar două zile (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Screenshot-2025-07-26-140056.png)
Pe cel mai nou șantier de autostradă din România este agitație mare în aceste zile. De cum s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, constructorul a și început munca. Zeci de utilaje mișună deja prin șantier pentru decopertare, aprovizionarea cu balast sau realizarea drumurilor tehnologice. Este vorba de Secțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia a Autostrăzii Transilvania (A3), unde lucrează Asocierea Precon Transilvania – Citadina 98.
Cum arată cel mai nou șantier de autostradă
Pe cel mai nou șantier de autostradă din România lucrările au început de joi, 24 iulie, constructorul arătând un apetit mare pentru muncă.
Proiectul este gestionat de către Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), iar executantul este Asocierea română Precon Transilvania – Citadina 98. Secțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia face parte din contractul reziliat cu americanii de la Bechtel (2013), iar contractul actual prevedere continuarea și finalizarea lucrărilor executate până la reziliere.
Pentru acest lot al Autostrăzii Transilvania, Ordinul pentru începerea lucrărilor s-a dat pe 24 iulie, termen de la care se calculează durata de execuție de 18 luni.
„Am avizat în Consiliul Tehnico-Economic al CNIR documentația pentru un tronson (de autostradă – n.r.) cu o lungime de 8,5 kilometri, accelerând, astfel, acest proiect atât de important pentru infrastructura națională și demonstrând că, atunci când și beneficiarul înțelege să facă eforturi alături de constructor, se poate deschide șantierul cu aproape o jumătate de an mai devreme față de termenul contractual“, preciza zilele trecute directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Secțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia are o lungime totală de 28,5 kilometri, tranzitează județul Bihor, iar contractul de 785,2 milioane lei (fără TVA) este finanțat din fonduri europene nerambursabile – Programul Transport 2021-2027 și din fonduri de la bugetul de stat. Antreprenorul român are de realizat și 18 poduri și pasaje.
Scrioșteanu: „Firmă românească, început de manual“
Cel mai nou șantier de autostradă din România a fost vizitat și de secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu. Acesta a postat și un video în care se vede cum utilajele constructorului mișună ca furnicile.
„Firmă românească, început de manual. În videoclipul atașat, vedeți evoluția lucrărilor după doar 2 zile de la emiterea Ordinului de începere pe cel mai nou șantier al României, respectiv Secțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia a Autostrăzii Transilvania A3“, a transmis oficialul de la Transporturi.
Potrivit lui, pentru început, antreprenorul Precon Transilvania lucrează la:
- decopertarea stratului vegetal pe traseul autostrăzii;
- finalizarea platformelor necesare pentru forarea piloților;
- amenajarea accesului și platformelor în zona structurilor;
- montarea stației de beton;
- montarea stației de asfalt;
- realizarea drumurilor tehnologice pe întregul amplasament al șantierului;
- aprovizionarea cu balast în depozitele din zona șantierului.
De pe șantier, Irinel Scrioșteanu a mai afirmat că rezilierea contractului cu Bechtel a fost o „decizie greșită“, având „cele mai negative efecte asupra dezvoltării infrastructurii rutiere din România“. Lucrările pe Secțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia au fost reluate după mai bine de 20 de ani de la prima lopată dată de constructorul american.
În 2013, cu preţul a 90 de milioane de euro, care să adăugau celor 1,4 miliarde plătite deja, contractul pentru realizarea Autostrăzii Transilvania a fost reziliat, după ce s-a construit doar 10% din ea. La acea vreme, contractul cu Bechtel era considerat de către presă cel mai păgubos din istoria post-comunistă a României.