Agonie și extaz în cele nouă luni de război din Ucraina. Cum se vede conflictul de pe linia frontului (EXCLUSIV)

Publicat: 24 nov. 2022, 07:58, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Agonie și extaz în cele nouă luni de război din Ucraina. Cum se vede conflictul de pe linia frontului (EXCLUSIV)

Convinși că vor fi zdrobiți de armata rusă în primele săptămâni ale războiului, ucrainenii sunt acum siguri pe propria victorie. Au de trecut însă o nouă provocare: o iarnă ce se anunță extrem de grea, în lipsa surselor de încălzire. Cum se vede conflictul din zona bombardată constant, supusă zilnic și la 7-8 raiduri aeriene, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Puterea.ro.

Maria Tișenko este profesoară la universitatea din Zaporijjea, capitala regiunii cu același nume din estul Ucrainei, anexate fictiv de Rusia în septembrie. Orașul este în zona controlată de ucraineni, la aproximativ 30 de km de linia frontului.

Regiunea a fost ținta bombardamentelor din primele ore ale invaziei ruse (foto ruine din centrul orașului). Au fost vizate în primul rând aeroportul internațional și centrala nucleară din apropiere.

„Credeam că se termină până în Paște”

Reporter: Au trecut deja 9 luni de război, cum resimțiți această perioadă?

Maria Tișenko: Pe de o parte, mă simt epuizată – nu complet, dar considerabil, din cauza a tot ceea ce am trăit toți de la 24 februarie. Dar, pe de altă parte, simt dorința de a face lucruri care erau importante pentru mine înainte de război. Viața continuă și rușii nu o pot pune pe pauză.

Cât despre sentimente ca emoții… Ei bine, am simțit un spectru larg de emoții, dar acum vreau ca toate să dispară sau să rămână îngropat aici.

R.: Te-ai așteptat în primele zile sau săptămâni că războiul va dura atât de mult?

M.T.: În nici un caz, am crezut că totul se va termina înainte de Paște sau chiar până la sfârșitul lunii martie.

R.: Să se încheie într-un mod bun, cu o victorie ucraineană, sau într-un mod rău?

M.T.: Nu credeam că Ucraina va câștiga atunci. Scopul și tactica Rusiei erau neclare. Iar percepția asupra războiului depinde într-adevăr și de regiunea în care trăiești.

Cu cine ține generalul Iarnă

R.: Vine iarna, în Kiev deja a nins, în regiunea dvs. temperaturile ajung noapte sub limita înghețului. Cum vă descurcați? Care sunt soluțiile pentru a trece iarna?

M.T.: Deocamdată, avem încălzire, alimentare cu apă și cât de cât cu energie, ceea ce este suficient. Dar nimeni nu știe ce va aduce ziua de mâine. Sper că vom putea trece de iarnă iar rusciștii (apelativ compus din rus și fascist, n.r.) vor fi obligați să plece.

R.: Dar întreruperea curentului electric? Cât de des se întâmplă și cât de mult vă afectează?

M.T.: Sunt norocoasă să locuiesc lângă o stație de pompieri, așa că rareori avem întreruperi, dar pentru restul orașului este o problemă considerabilă. Dar, în general, oamenii încearcă să facă față acestui lucru.

Punctul de cotitură al războiului

R.: Cum gestionați problema raidurileor aeriene, ce au loc de mai multe ori pe zi? Există o atitudine diferită față de primele raiduri?

M.T.: Primele au fost înspăimântătoare, stăteam blocați, nu știam ce să facem și unde să fugim. Părea că cerul avea să cadă peste capul nostru. Acum e diferit. Cu siguranță, uneori auzim mai întâi exploziile și apoi pornește sirena – când nenorociții lansează rachete C-300 foarte greu de detectat de apărarea antiaeriană. Dar acum avem aplicații diferite și surse interactive de informații, așa că cel puțin cunoaștem din timp intențiile rușilor.

incendiu centrala nucleară Zaporojie

incendiu centrala nucleară Zaporojie

R.: Care a fost punctul de cotitură al războiului, din punct de vedere civil, în opinia dumneavoastră?

M.T.: Cred că a fost în vară, când armata rusă s-a dovedit cu adevărat blocată aici. Nu au mai putut ataca și a devenit evident că Rusia NU câștigă.

Cum se vede sfârșitul războiului

R.: Cât de importantă a fost pentru opinia publică ucraineană eliberarea Hersonului? A fost unul dintre cele mai importante momente de război?

M.T.: A fost pur și simplu grozav! Mai bine decât venirea Crăciunului și mai mult așteptat! Încă se sărbătorește.

Asta deși acum Herson împărtășește destinul tuturor orașelor din apropierea frontului – este bombardat constant.

R.: Autoritățile ucrainene au spus că războiul se va încheia în primăvară și Crimeea se va întoarce în Ucraina în acest an. Este un scenariu credibil sau sunt doar declarații menite să ridice moralul publică?

M.T.: Totul este credibil acum, dar, desigur, realitatea nu este atât de roz. Cel puțin, nu acum.

În timpul interviului (acordat în seara zilei de 22 noiembrie), întrerupt din cauza unui nou raid aerian, orașul a fost ținta unui nou bombardament. A fost lovită maternitatea și un nou-născut a murit.