Agricultură – Ajutoare de până la 100.000 euro pentru compensarea scumpirilor la inputuri. Cine se califică

Fermierii și IMM-urile cu activitate în agribusiness ar putea să primească un sprijin de până la 15.000 euro, respectiv 100.000 euro, pentru a compensa creșterea de prețuri la inputuri, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene. Plățile ar trebui să fie efectuate până la 15 octombrie 2023, iar pentru a utiliza această posibilitate excepțională, statele membre vor trebui să-și modifice programele de dezvoltare rurală prin introducerea noii măsuri.

Comisia Europeană a propus, vineri, o măsură excepțională finanțată de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică întreprinderilor agroalimentare și fermierilor afectați de creșterile semnificative de prețuri la inputuri, în principal la energie, îngrășăminte și furaje, ceea ce perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, se arată într-un comunicat al CE.

Majorările de prețuri au creat probleme de lichiditate și fluxuri de numerar pentru fermieri și micile întreprinderi rurale cu activitate în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole.

„Fermierii, cu sprijinul Politicii Agricole Comune, continuă să-și demonstreze fără încetare valoarea producând alimente în circumstanțe dificile. După pandemia de COVID-19, aceștia sunt acum puternic afectați de consecințele invaziei ruse a Ucrainei. Pentru unii, este în joc supraviețuirea. Cu această măsură, cea mai recentă dintr-o serie implementată în cadrul PAC, îi sprijinim, astfel încât să poată continua să producă hrana de care are nevoie lumea, să aibă grijă de pământul lor și să-și asigure familiile”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Măsura va permite statelor membre să poată să decidă utilizarea fondurilor disponibile într-un procent de până la 5% din bugetul FEADR pentru anii 2021-2022 pentru sprijinul direct pentru venituri atât pentru fermieri, cât și pentru IMM-urile active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole. Valoarea potențială a bugetului este de 1,4 miliarde euro la nivelul UE.

Statele membre trebuie să vizeze acest sprijin către beneficiarii care sunt cei mai afectați de criza actuală și care sunt implicați în economia circulară, gestionarea nutrienților, utilizarea eficientă a resurselor sau metode de producție ecologice și ecologice, se arată în comunicatul CE.

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Piedone strânge semnături pentru candidatura la Primăria Capitalei. „Și, apoi, hop...

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5 și candidatul cu cele mai mari șanse la Primăria Capitalei, anunță că a lansat campania de strângere de...

Clotilde închide locurile de joacă din sectorul 1

Primăria Sectorului 1 din București se confruntă cu o situație fără precedent: închiderea locurilor de joacă începând cu 1 aprilie. Decizia drastică vine ca...