Aici a fost ales Cuza: Hotel Concordia din București, uitatul loc al Unirii Principatelor Române, o să renască!

Publicat: 24 ian. 2022, 05:00, de Puterea.ro, în Orașul meu , ? cititori
Aici a fost ales Cuza: Hotel Concordia din București, uitatul loc al Unirii Principatelor Române, o să renască!

„Clădirea din Bucureşti în care s-a făcut Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, stă să se dărâme de ani buni. Aceiaşi aleşi care se dănţuie la Iaşi, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. (…) Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneţi-le şi celorlalţi că noi, românii, nu v-am meritat. RUŞINE, ROMÂNIA!”. Astfel scria arhitectul Șerban Sturdza în 2018, pe pagina sa de Facebook, referindu-se la Hotel Concordia din București – locul în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești.

Totuși în ultimii doi ani proprietarii au obținut avizele necesare consolidării după un lung traseu birocratic. Situată în Centrul Vechi al Capitalei, fațada clădirii este acoperită în prezent cu schele de metal și plase de protecție, astfel că trecătorii nu pot vedea cum au avansat lucrările.

Aproape toată lumea își aduce aminte de el pe 24 ianuarie. Nu mai reprezintă niciun secret faptul că, de ani buni, istoricul hotel de pe strada Smârdan nr. 39 din București e departe de-și mai trăi gloria. Aici a avut loc întâlnirea istorică din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza că domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei. Mai precis spus, chiar dacă repetitiv, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Naționale s-au reunit la hotelul Concordia’ din București unde, pentru prima oară, s-a formulat cu voce tare ceea ce până acum fusese doar o năzuință: alegerea lui Cuza ca domn al ambelor Principate.

Hotelul, înfiinţat în iulie 1857 (cf. Andrei Pippidi, profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti) avea 90 de camere. „Preţul unei camere era de 3-8 franci pe zi. În interior se afla un restaurant cu bucătărie germană, o cafenea şi o sală de biliard”, aşa nota Constantin Bacalbaşa în „Bucureştii de altădată”. În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902.

Tot acest proces ar trebui să fie finalizat în vara anului 2022

După Revoluție, imobilul a fost câștigat în instanță de un cetățean străin, Giurchescu Maria Luiza, care a primit imobilul de la Primăria Capitalei, în anul 2002, prin Legea 10. Imediat, noul proprietar l-a vândut firmei Ro Naturstein SRL, în octombrie 2003, pentru suma de 300.000 de dolari americani, potrivit B1 TV. După ce nu au făcut nimic pentru consolidarea și conservarea imobilului, aceștia, aveau la rândul lor, să vândă clădirea. De la finalul lui octombrie 2013, Hotel Concordia este deținut, în părți egale, de Gabriel Eusebiu Pănoiu și Cristina Simona Nețoiu.

B1 TV a contactat reprezentanții proprietarilor pentru a afla ce se întâmplă cu monumentul istoric, de numele căruia se leagă Mica Unire. În condițiile în care clădirea continua să fie menținută în stadiul de ruină, Primăria Capitalei a făcut demersuri pentru exproprierea proprietarilor și preluarea clădirii. În fața acestor solicitări, proprietarii au cerut răgaz pentru renovarea imobilului. În perioada 2015-2016 au început demersurile pentru obținerea avizelor necesare pentru restaurare și consolidare a clădirii. După un lung proces birocratic, în 2020 au demarat lucrările. Potrivit reprezentanților proprietarilor, consolidarea clădirii este finalizată, aceasta fiind și cea mai complicată etapă din cadrul lucrărilor de renovare, începute în anul 2020. Urmează realizarea finisajelor interioare, a unor ample lucrări la fațada clădirii și mobilarea camerelor. Toate acestea vor avea loc în paralel cu lucrări de amenajare a curții interioare.

Proprietarii intenționează să păstreze utilitatea inițială a clădirii, care va servi în continuare drept hotel. Mai mult, fiind vorba despre un monument istoric se va păstra specificul epocii și stilul original al fațadelor. Potrivit estimărilor, tot acest proces ar trebui să fie finalizat în vara anului 2022, conform B1 TV.  

Cel mai european hotel al orașului, dacă se poate spune așa

La cafeneaua Brenner, la 1854, Tolstoi era un client obişnuit. La vremea aceea, Hotel Concordia era cel mai european hotel din Bucureşti, înainte de Hotel de Bulevard. Veneau aici cei occidentalizaţi, paşoptiştii, cei care regăseau aici serviciile de lux de la Viena. În curtea interioară erau mese, un restaurant. Constantin Dobrogeanu Gherea s-a ascuns aici de ruşi şi a vrut să facă o spălătorie”, spunea scriitorul Stelian Tănase în 2013.
Hotelul Concordia a funcționat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL – Întreprinderea de Construcții, Reparații și Administrare Locativă. De-a lungul anilor, pentru că nimeni nu s-a mai ocupat de el, hotelul s-a degradat. În 2002, a fost retrocedat și vândut imediat mai departe de noul proprietar unei firme private. 

În urmă cu câțiva ani, un grup de intelectuali format din academicianul prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, conf. dr. Adrian Niculescu, prof. univ. dr. Alexandru Radu și prof.univ.dr. Bogdan Murgescu inițiau o petiție pentru recuperarea Hotelului Concordia și reintroducerea lui în circuitul public, petiție adresată Primarului General al Capitalei de la vremea respectivă, Sorin Oprescu.

Concordia este ceea ce lipseşte societăţii noastre

„Din păcate, astăzi, clădirea, deşi declarată monument istoric, trăieşte într-un anonimat istoric aproape total: doar o simplă placă (dar şi aceasta ascunsă vederii) aminteşte despre trecutul ei. Vă solicităm să luaţi toate măsurile necesare pentru reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public, în acord cu semnificaţia ei excepţională pentru istoria României. Numai în felul acesta se va putea asigura păstrarea memoriei momentui istoric al naşterii statului modern românesc. Totodată, recuperarea hotelului Concordia poate avea şi o semnificaţie politică actuală, căci concordia este ceea ce lipseşte societăţii noastre de astăzi”, semnala textul petiției din 2014.

În 2018, arhitectul Șerban Sturdza se fotografia în fața hotelului cu o pancartă cu mesajul „Rușine!”, atrăgând atenția asupra stării în care se află clădirea în care s-a scris istorie și asupra faptului că de atâția ani nu a fost reparată. Tot ce mai aminteşte de istorie şi însemnătate este placa de marmură de la intrarea în gang: “În această clădire se afla în anii Unirii Ţărilor Române Hotelul Concordia…”.

Una peste alta, aici a fost ales Cuza. Cam atât.