Airly a obținut o finanțare de 3,3 mil. dolari. O parte dintre bani va fi folosită pentru piața românească

Publicat: 24 mart. 2021, 07:30, de Răzvan Zamfir, în Orașul meu , ? cititori
Airly a obținut o finanțare de 3,3 mil. dolari. O parte dintre bani va fi folosită pentru piața românească

Airly, start-up-ul polonez în domeniul monitorizării calității aerului, a obținut o finanțare de 3,3 milioane de dolari, cu ajutorul căreia își va extinde rețeaua care utilizează inteligența artificială pentru măsurarea calității aerului la nivel global.

Runda de finanțare a fost condusă de firstminute capital, un fond de investiții cu capital de risc pentru startup-uri, cu sediul în Londra, condus de Brent Hoberman CBE și care este susținut de peste 70 de fondatori ai unor companii unicorn. La strângerea de fonduri au participat și investitori de tip angel, printre care: fondatorul Uber, Garrett Camp, prin Expa, CEO-ul Bolt, Markus Villig, redactorul-șef și fondator al WIRED, David Rowan, fondatorul Pipedrive, Ragnar Sass, și Ferry Heilemann, cofondator al Leaders for Climate Action.

Investitori anteriori, printre care și Sir Richard Branson’s Family Office și Konstantin von Unger, membrul consiliului administrativ Henkel, au fost și ei parte a acestei runde. Printre investitorii existenți se numără Giant Ventures și familia lui Sir Ronald Cohen.

Printre utilizatorii Airly se numără peste 600 de administrații locale și orașe din întreaga lume, sau companii ca Philips, Virgin, Innogy, PwC, Veolia și Skanska. Mai mult, Airly anunță că își va dubla numărul de angajați și va face angajări în România, Marea Britanie și SUA.

Airly a fost lansat în 2018 în România

În România, rețeaua Airly de monitorizare a calității aerului a fost lansată în 2018 alături de Philips România și include în prezent 115 senzori în 18 orașe din țară. O parte din finanțarea primită va fi alocată pentru dezvoltarea și extinderea rețelei din România, pentru a oferi acces la date referitoare la calitatea aerului pe care îl respirăm în timp real și gratuit.

Prin utilizarea AI, Airly oferă informații esențiale despre calitatea aerului și poate estima nivelul de poluare pentru următoarele 24 de ore, cu o verificabilitate de până la 95%. Airly pune la dispoziția clienților din întreaga lume o platformă cu informații despre calitatea aerului, prin instalarea de rețele de senzori care urmăresc toți indicatorii cheie de poluare – particule (PM1, PM2.5, PM10) și gaze (NO2, O3, SO2 și CO). De asemenea, departamentul de Cercetare și Dezvoltare al Airly poartă discuții cu marile companii din industria mobilității pentru lansarea unor mașini și scutere echipate cu senzori, pentru urmărirea calității aerului, dar la o rezoluție și mai mare.

 „Aerul poluat este o plagă pentru sănătatea noastră – este ca o pandemie care avansează mai lent. Această finanțare ne va ajuta să ne extindem amprenta globală și să sprijinim astfel și mai multe orașe, companii și comunități în demersul de informare despre  calitatea aerului din jurul nostru. România va rămâne în continuare în strategia noastră de dezvoltare, vom investi în structura companiei local, vom face angajări și vom extinde rețeaua de senzori în mai multe orașe”, spune Wiktor Warchałowski, CEO și co-founder Airly.

62% dintre guvernele lumii nu transmit date în timp real cu privire la calitatea aerului

Deși 62% dintre guvernele lumii nu transmit date în timp real cu privire la calitatea aerului, Airly furnizează date predictive exacte, ultra-locale, pentru guverne, mass-media și companii, pentru a le sprijini în mod direct în abordarea problemei poluării aerului. Platforma Airly acționează ca un sistem de avertizare pentru poluare în timp real, la nivel de stradă, cu o precizie mai mare și la costuri mai mici pentru orașe și întreprinderi.

 „Prin conștientizarea din ce în ce mai mare despre importanța calității aerului, datele privind calitatea aerului vor deveni un aspect cheie pentru consumatori, companii și decidenți politici. Datorită tehnologiei puse la dispoziție, care le face mai puțin costisitoare decât soluțiile existente, Airly oferă o densitate mai mare și o predicție precisă, de 95%, bazată pe AI. Compania are potențialul de a deveni o sursă unică de adevăr pentru calitatea aerului la nivel global”, a adăugat Brent Hoberman, Co-Founder și Executive Chairman firstminute capital.

Pe lângă îmbunătățirea platformei și a algoritmilor care oferă informații despre calitatea aerului, Airly face investiții și în extinderea echipei, consolidând echipele de vânzări, marketing și inginerie în mai multe țări. În prezent, compania are 35 de angajați și urmărește să își dubleze personalul până la sfârșitul anului 2021.