Al cincilea vaccin anti-COVID în UE. Cu ce este diferit față de celelalte

Novavax a depus o cerere de autorizare a vaccinului său împotriva COVID în Uniunea Europeană, a anunțat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul Nuvaxovid folosește o tehnologie diferită de cea a vaccinurilor deja autorizate.

EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax. Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres. Avizul ar putea fi emis în „câteva săptămâni”.

Vaccinul ar putea deveni al cincilea autorizat în Uniunea Europeană, utilizând o tehnologie diferită de cea folosită pentru vaccinurile deja autorizate la scară largă în lume.

Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.

În septembrie, Novavax a cerut Organizației Mondiale a Sănătății autorizarea în regim de urgență a vaccinului său anti-COVID-19. Indonezia a fost prima ţară care a autorizat vaccinul produs de Novavax, la începutul lunii noiembrie. 

Vaccinul conține mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Serul mai conține, de asemenea, un adjuvant – o substanță care ajută la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană primește vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteină drept corpuri străine și va produce un răspuns natural împotriva lor – anticorpi și celule T.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina S de pe virus și va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii și celulele imune protejează împotriva COVID cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului și distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Președintele Consiliului Județean Buzău vânează un loc de deputat, după ce...

Anunțul lui Petre Emanoil Neagu că va candida ca deputat survine după ce, în şedinţa de ieri a Consiliului Politic Naţional al PSD, a...