Alberobello, un loc de poveste

Publicat: 22 mart. 2022, 07:30, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Alberobello, un loc de poveste

Dacă v-ați săturat de covid, de război, de facturi, de scumpiri, de criza uleiului și a medicamentelor, dar și de multe, altele, d-ale cotidianului ăstuia stringent, vă poftesc să puneți deoparte niscaiva firfirei și să evadați departe, dar destul de aproape de noi, într-un loc de poveste. La Alberobello, un orășel din regiunea Puglia din Italia. Un orășel căruia i se adaugă alb, dar, la fel de indicat, de poveste. Adică, orășelul alb și orășelul de poveste.

Căsuțele trulli

Dacă ați ajuns la Bari ori Polignano a Mare, înseamnă că mai forțați un pic mașina – ori luați un bilet la tren – și porniți către Alberobello. Nu e chiar un loc turistic plin de vestigii istorice, precum Roma, și nici nu puteți să faceți shopping ca la Milano. Dar, la Alberobello călătorul are impresia că a luat-o printr-un tunel fermecat și, după ce-a mers cât a mers, a ajuns într-un basm.

Căci, din prima, este copleșit de căsuțele scundace, în formă conică și albe, care amintesc de cele ale zânelor din cărțile copilăriei. Căsuțele din piatră, cu acoperișul lor bizar de formă conică, se numesc trulli și fac din Alberobello un loc vesel, fermecător, luminos, pitoresc. Ele au fost construite din vechime, dar abia în secolul al XIX-lea au început să fie considerate de interes.

Căsuțele trulli au pe acoperișuri diferite însemne. Lumea zice că acestea au o semnificație mistică și fiecare semn spune o poveste unică. Și, poveste cu poveste fac din Alberobello un loc deosebit și unic. Și, deși toate acoperișurile par la fel, fiecare are un alt stil de sculptare și punere în valoare a pietrei.

Toate căsuțele trulli sunt locuite și, deși par mici, ca de pitici, sunt funcționale. Vara dau omului răcoare, și iarna căldură, de stai cu drag în ele. Unele dintre aceste căsuțe se găsesc pe șapte străzi, în cartierul Rione Monti, altele în Aia Picola, partea veche a orașului, distribuite pe opt străzi. Tot în Rione Monti, se află Biserica Sant’Antonio, cu o cupolă de 21 de metri înălțime, realizată, cum altfel, în formă de trullo.

Printre multe alte atracții turistice, gen restaurante sau magazine cu suveniruri, se găsește aici și Trullo Sovrano, un muzeu reprezentativ pentru aceste case numite trulli.

Albul căsuțelor de aici duce cu gândul la curățenie, la puritate, la lumină.

De altfel, Alberobello, situat în inima celebrei Valle d‘Itria, face parte dintre orașele albe ale Pugliei, alături de Ostuni, Locorotondo, Martina Franca și Cisternino și a fost înscris în Partimoniul Unesco, pentru unicitate.

V-am convins? Atunci, să ne trimiteți o vedere din Alberobello.