Alcoolul, în avion, poate fi fatal! Dovezile unui studiu

Publicat: 05 iun. 2024, 14:56, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Alcoolul, în avion, poate fi fatal! Dovezile unui studiu
băuturi alcoolice avion probleme cardiace probleme de respirație

Potrivit concluziilor unui recent  studiu, alcoolul, pe fondul presiunii avionului, poate afecta inimile pasagerilor, cu consecințe dramatice.

De obicei, bei un pahar de vin, un pahar de șampanie sau o bere , în timpul călătoriei cu avionul? S-ar putea să nu fie o idee foarte bună. Cel puțin asta demonstrează un studiu recent, în care au fost implicate 48 de persoane.

Autorii studiului, publicat în revista Thorax, au descoperit că alcoolul băut în timpul călătoriei cu avionul poate avea consecințe letale.

Într-adevăr, alcoolul, combinat cu presiunea avionului, poate afecta inimile pasagerilor. Mai exact, ar putea reduce oxigenul din sânge și crește ritmul cardiac. „ Consumul de alcool la bord constituie un risc subestimat pentru sănătate, care ar putea fi ușor evitat. Ar fi benefic să se ia în considerare modificarea reglementărilor pentru a restricționa accesul la băuturi alcoolice la bordul avioanelor ”, recomandă profesorii de la Institutul de Medicină Aerospațială din Germania în comentariile citate de The Sun.

Specialiștii reamintesc că stopul cardiac este la originea a 58% dintre deturnările avioanelor. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și somul unui grup restrâns de pasageri. Combinația dintre alcool și concentrația scăzută de oxigen la altitudine mare a redus calitatea somnului și a dus la prelungirea duratei cu nivel scăzut de oxigen în sânge.

”Rezultatele studiului mai  indică faptul că inclusiv  persoanele tinere, sănătoase sunt afectate. Combinația dintre consumul de alcool și somnul în condiții hipobare pune o presiune considerabilă asupra sistemului cardiac și ar putea duce la o exacerbare a simptomelor la pacienții cu afecțiuni cardiace sau pulmonare ”, avertizează autorii studiului.

Ei spun că pasagerii cu apnee în somn și probleme de respirație ar trebui să se abțină de la băuturile alcoolice timp de 12 ore, înainte și în timpul zborului.