Alegeri 2024: Putin independent și trei contracandidați-marionetă

Publicat: 12 feb. 2024, 10:30, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Alegeri 2024: Putin independent și trei contracandidați-marionetă

Înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale din Rusia, programate să aibă loc în martie, s-a încheiat. Pe liste se află Vladimir Putin și trei contracandidați-marionetă. Cei trei politicieni admiși sprijină politica Rusiei în Ucraina, conform anunțului făcut duminică de agenția TASS și raportat de Reuters.

Printre cei înscriși în cursa electorală se numără Vladislav Davankov, vicepreședintele Dumei de Stat și membru al grupului parlamentar Noii Oameni, Leonid Sluțki, liderul Partidului Liberal Democrat (LDPR), recunoscut pentru poziția sa ultranaționalistă și loialitatea față de Kremlin, și Nikolai Haritonov, candidatul Partidului Comunist.

Lista nu include numele candidatului anti-război Boris Nadejdin, care a fost exclus de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe motiv că nu a respectat regulile privind strângerea semnăturilor necesare pentru înregistrare.

Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, care a decis să candideze ca independent, fără a fi susținut oficial de partidul de guvernământ Rusia Unită, rămâne favoritul clar al alegerilor, având în vedere controlul autoritar pe care îl exercită asupra statului rus de la începutul anului 2000.

Deși criticii și observatorii politici nu anticipau o victorie a lui Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, care a caracterizat intervenția Rusiei în Ucraina drept o „greșeală fatală”, poziția sa fermă în privința politicii externe a atras atenția unor analiști. Cu toate acestea, Kremlinul a minimizat impactul său ca posibil rival pentru Putin.

Boris Nadejdin a anunțat că va contesta decizia CEC la Curtea Supremă a Rusiei, menținându-și astfel intenția de a-și face auzită vocea în procesul electoral.

Conflictul în Ucraina, pe care Kremlinul îl descrie ca pe o „operațiune militară specială”, se apropie de finalul celui de-al doilea an și a avut consecințe devastatoare, soldându-se cu pierderi umane semnificative și distrugeri masive în întreaga regiune.

Putin se consideră într-un moment bun. Faptul că sprijinul occidental pentru Ucraina s-a diminuat considerabil i-a adus vânt în pânze. Astfel, dictatorul cu pofte imperialiste clocește noi planuri de a pune Occidentul cu botul pe labe. Regimul său finanțează toate grupurile politice anti-europene. Iar propaganda rusă aduce mereu vorba de arsenalul nuclear rusesc.

Speranțele într-o dizidență capabilă să înlăture regimul Putin de la Putere sunt foarte slabe. Iar analiștii prognozează o creștere semnificativă a economiei Rusiei. În ciuda sancțiunilor occidentale, Putin va dispune în continuare de fonduri care să-i alimenteze războiul cu lumea civilizată.