Alegeri în Republica Moldova: diferență mică între primii doi contracandidați

Doar cinci procente îi despart pe principalii contracandidați la alegerile ce vor avea loc duminică, 1 noiembrie, în Republica Moldova. Conform ultimului sondaj, niciunul nu are șanse să câștige primul tur, așa că disputa se va tranșa abia peste alte două săptămâni.

Conform unui sondaj realizat de compania Date Inteligente, citat de Radio Europa Liberă Moldova, ar fi vorba de o diferență de cinci procente între actualul președinte, Igor Dodon, și fostul premier Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Restul contracandidaților se află la o distanță considerabilă.

Cei doi sunt identificați drept favoriți și de Barometrul Opiniei Publice, sondaj bianual ce apare în ultimii 22 de ani grație unui program al Institutului de Politici Publice de la Chișinău.

Din cei 13 candidați înregistrați în cursa prezidențială, doar opt au fost validați sau au reușit să strângă numărul de semnături necesar.

Pe buletinele de vot vor figura actualul președinte, Igor Dodon, candidat independent susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova; Maia Sandu, președintele PAS; Andrei Năstase, consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău și președinte al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”; Renato Usatîi, primar al municipiului Bălți și președinte al Partidului Nostru; Violeta Ivanov, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, susținută de Partidul „ȘOR”; Dorin Chirtoacă, consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău, președinte al platformei Mișcarea Politică „Unirea” formată din Partidul Liberal, Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Național Liberal și Partidul Popular Românesc; Tudor Deliu, ex-președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

La alegerile din urmă cu patru ani, al doilea tur s-a disputat tot între Dodon și Sandu. Primul a câștigat, cu 52% din opțiunile celor 1,6 milioane de voturi exprimate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...