Alegeri libere la traseism politic şi ce date trebuie să conţină listele de susţinători

Publicat: 11 mart. 2024, 21:17, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
Alegeri libere la traseism politic şi ce date trebuie să conţină listele de susţinători

Actul normativ elaborat de Guvern privind alegerile europarlamentare şi locale care se vor derula în data de 9 iunie a.c. permite candidaţilor să devină traseişti politici cu acte în regulă. „Puterea” vă prezintă noile prevederi electorale care permit candidaţilor să dezerteze de la un partid, pe listele căruia au fost fost aleși, la alt partid, dar şi ce trebuie să conţină listele de susţinători pe care formaţiunile politice şi candidaţii trebuie să le prezinte.

Astfel, OUG prevede că persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, dețin un mandat de ales local, se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităților administrației publice locale din acest an, fără să le înceteze mandatul deținut. Astfel, un candidat aflat în funcţie, care e membrul unui partid politic, poate candida pe lista altei formaţiuni politice şi va putea să-şi continue vechiul mandat obţinut în 2020, până la momentul intrării în exercițiul noului mandat, adică 27 septembrie 2024.

Tot referitor la candidaturi mai trebuie subliniat că OUG prevede că alianțele electorale se constituie pe bază de protocol pentru fiecare scrutin în parte, document care se depune la biroul electoral competent în termen de cel mult 10 zile de la data semnării acestuia.

Totodată, desființarea oricărui protocolul de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta, cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor.

Ce date trebuie să conţină listele de susţinători pentru alegeri


În ceea ce priveşte listele de susţinători pe care candidaţii şi partidele politice trebuie să le prezinte în perspectiva alegerilor din 9 iunie a.c., actul normativ prevede că acestea trebuie să cuprindă ziua votării, denumirea partidului politic/candidatului/alianţei politice/electorale/ organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, numele şi prenumele susţinătorului, data naşterii acestuia, denumirea, seria şi numărul actului de identitate al susţinătorului, precum şi semnãtura susţinătorului.
Lista susţinătorilor va conţine totodată şi declaraţia persoanei care a întocmit-o, numele şi prenumele acesteia, CNP-ul, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate,
La fel ca la celelalte alegeri, un alegător poate susţine mai multe liste de candidaţi sau candidaţi independenţi.