Alegeri locale 2020. Neregulile reclamate până acum: Ștampile dispărute, buletine deja ștampilate, altercații între alegători

Publicat: 27 sept. 2020, 16:00, de Mădălina Bălăceanu, în ALEGERI , ? cititori
Alegeri locale 2020. Neregulile reclamate până acum: Ștampile dispărute, buletine deja ștampilate, altercații între alegători
Poliția Română - mașini

Până la această oră, autoritățile au primit peste 300 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu procesul de votare, dintre care 114 nu s-au confirmat. Printre probleme se regăsesc buletine tipărite greșit, ștampile cu urme de tuș, persoane care au votat de mai multe ori, sau persoane care au oferit bani pentru a influența votul cetățenilor.

Polițiștii constănțeni fac cercetări după ce la o secție de votare din Năvodari, un votant ar fi distrus mai multe buletine de vot.

„În jurul orei 8.30, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia 311, unul dintre votanţi ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus şi, după ce ar fi aplicat ştampila cu menţiunea votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus”, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa.

Conform sursei citate, în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de înscrisuri.

Probleme medicale în ziua votului

În Brăila, un membru dintr-o secție de votare a suferit o criză de epilepsie. Acesta a primit îngrijiri medicale la fața locului de la un echipaj SMURD și a refuzat transportul la spital. Procesul electoral nu a fost suspendat.

„La ora 11,00, un membru din comisia de la Secţie de votare nr. 20 din municipiul Brăila, bărbat de 44 ani, a făcut o criză de epilepsie. A primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD, dar a refuzat transportul la spital”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian.

De asemenea, un bărbat de 67 de ani care mergea la vot în Ploiești a leșinat în fața secției de votare, acesta fiind preluat de o ambulanță și transportat la UPU a Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Un bărbat de 64 de ani a leșinat în fața secției de votare numărul 53 din Ploiești, situată la Colegiul Naţional „Jean Monnet”, a precizat sursa citată.

Bărbatul, în urma lipotimiei, a suferit un traumatism cranio-facial.

„La sosirea echipajului nostru, era conştient, prezenta hipotensiune arterială. După evaluare şi tratament, a fost transportat la UPU Ploieşti”, a transmis Serviciul Judeţean de Ambulanţă Prahova.

O situație similară a avut loc la o secție de votare din Bistrița-Năsăud, unde un bărbat a leșinat și în cădere a suferit un traumatism cranian. În acest caz a intervenit echipajul de terapie intensiva mobilă SMURD.

Conexiunea la internet, întreruptă de vânt

În comuna Gogoșari din județul Giurgiu conexiunea la internet în secțiile de votare a fost întreruptă pentru câteva minute în dimineața zilei de duminică din cauza vântului care a bătut cu putere pe parcursul nopții și a afectat rețelele electrice.

„La Gogoşari, din cauza vântului care a bătut cu putere, a fost o mică întrerupere în alimentarea cu energie electrică, am fost anunţaţi la orele 6,15 şi la 6,45 situaţia era remediată din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, dar a mai durat puţin până când a fost reluată şi conexiunea la internet. A fost vorba de câteva minute fără internet după deschiderea secţiilor de votare, dar oamenii din secţiile de votare sunt instruiţi pentru astfel de situaţii şi operatorii de tablete scanează şi off-line după care datele sunt introduse în sistem”, a declarat prefectul judeţului Giurgiu, Aneta Matei.

Fraudă la vot

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru fraudă la vot în cazul unui bărbat de 28 de ani, din comuna Coloneşti, care ar fi votat de două ori în două secţii diferite, odată cu documentul de identitate al concubinei şi a doua oară folosind cartea lui de identitate, au anunţat duminică reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt.

„Astăzi, 27 septembrie, am fost sesizaţi despre faptul că un bărbat, de 28 de ani, din comuna Coloneşti, cu reşedinţa în comuna Cungrea, s-a prezentat la o secţie de votare din Cungrea, unde ar fi votat folosind actul de identitate al concubinei sale. Ulterior, bărbatul s-a prezentat la o altă secţie de votare, unde a votat folosind propria carte de identitate”, au precizat reprezentanţii IPJ Olt.

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul IPJ Olt, pentru a stabili situaţia de fapt.

Poliâiștii din Gorj efectuează cercetări pentru fraudă la vot după ce la două secții din comuna Mătăsari mai multe persoane ar fi introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având ştampila de control, iar celălalt nu, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Victor Ţuhaşu.

„La data de 27 septembrie, poliţiştii din cadrul Secţiei Nr. 3 Poliţie Rurală Motru s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la o secţie de votare din comuna Mătăsari, un număr de opt persoane ar fi introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având ştampila de control, celălalt nu, acest aspect fiind observat de către un bărbat care se prezentase pentru a-şi exercita dreptul de vot. La o altă secţie de votare din comuna Mătăsari, poliţiştii din cadrul Secţiei Nr. 3 Poliţie Rurală Motru s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că două persoane au introdus în urnă câte două buletine de vot pentru funcţia de primar, unul având ştampila de control, celălalt nu, acest aspect fiind observat de către membrii comisiei”, a precizat Ţuhaşu.

Poliţiştii constănţeni au deschis două anchetă pentru fraudă la vot, după ce doi alegători au primit şi au votat pe mai multe buletine decât este normal, în aceste cazuri fiind anulate patru buletine de vot.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat că, în jurul orei 10.20, poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Năvodari au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la secţia de votare numărul 324 din oraşul Năvodari, o persoană ar fi avut în mână cinci buletine de vot.

“În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză aplicând ştampila şi pe buletinul în plus. Acesta a fost anulat, restul de patru buletine fiind introduse în urnele de vot”, a anunţat IPJ Constanţa.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.

De asemenea, în jurul orei 10.45, poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Ciocârlia au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat s-ar fi prezentat la urnele în care se introduc buletinele de vot şi, după ce ar fi introdus două dintre acestea, ar mai fi rămas cu trei buletine de vot. Membrii comisiei au constatat acest fapt, motiv pentru care au anulat cele 3 buletine de vot.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot.

Un caz similar a fost înregistrat la Năvodari, unde o persoană ar fi avut în mână cinci buletine de vot pe care a aplicat ştampila „votat”.

Cameră de supraveghere, la o secție de votare

Polițiștii din Dâmbovița au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

În Caraș-Severin, polițiștii fac cercetări pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe după ce în fața unei secții de votare a izbucnit un conflict spontan între două persoane.

În același județ, a fost primită o sesizare referitoare la faptul că la două secții de votare votanții intră în cabina de vot cu însoțitor. Au fost identificate mai multe persoane din localitatea respectivă care ar fi însoțit alegători în cabina de vot cu permisiunea președintelui secției de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

În localitatea Cungrea din județul Olt, un bărbat a votat cu actul de identitate al concubinei, fără ca membrii secției de votare să observe acest lucru. După aproximativ 20 de minute a revenit cu propriul act de identitate. Polițiștii fac verificări.

Polițiștii din Hunedoara fac cercetări după ce în localitate au fost distribuite materiale defăimătoare la adresa unui candidat la funcţia de primar, autorii fiind, deocamdată, necunoscuţi, au informat, duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara.

Fapta s-a petrecut în noaptea de 25 spre 26 septembrie, iar Poliţia Hunedoara a fost sesizată despre acest aspect printr-o plângere depusă de reprezentantul unui partid politic.

Acesta a reclamat faptul că în mai multe zone ale municipiului Hunedoara au fost distribuite „materiale defăimătoare” la adresa candidatului partidului respectiv la Primăria municipiului Hunedoara.

„În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi a fost înştiinţat, prin adresă, Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 3 Hunedoara”, a precizat IPJ Hunedoara.

Dosar penal după un incident în cabinetul unui medic de familie care elibera adeverințe pentru urna mobilă

Polițiștii din Argeș au deschis dosar penal pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale în urma unui incident produs într-un cabinet medical din comuna Bârla, în acelaşi caz fiind depuse plângeri pentru lovirea unui cadru medical şi ameninţare.

Potrivit primelor concluzii ale verificărilor, mai multe persoane au pătruns în cabinetul medicului de familie şi şi-au însuşit adeverinţe medicale ce urmau să fie depuse la Biroul Electoral, pentru exercitarea dreptului de vot.

„Se efectuează cercetări pentru loviri şi alte violenţe şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale. (…) La finalizarea cercetărilor, cauza va fi înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti”, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş, subcomisar Mădălina Epure.

Conform unui comunicat al IPJ Argeș, polițiștii din Costeşti au fost sesizaţi prin 112 cu privire la faptul că la un cabinet medical din Bârla medicul ar elibera adeverinţe medicale fără a consulta pacienţii. La scurt timp, poliţiştii au fost sesizaţi de către un pacient aflat în acelaşi cabinet medical că mai multe persoane au pătruns în incintă şi nu îi permit să fie consultat.

„În baza sesizării, la faţa locului s-au deplasat poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Lunca Corbului, pentru cercetări, precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Argeş, pentru măsuri de menţinere a ordinii publice şi prevenirea săvârşirii de abateri de la normele de convieţuire socială. Din verificări s-a stabilit că medicul a eliberat mai multe adeverinţe medicale, în baza unor cereri care ar fi fost formulate în cursul aceleiaşi zile, de pacienţi aflaţi în evidenţa medicului de familie în cauză”, se arată în comunicat.

Medicul de familie şi o altă persoană au formulat plângere prealabilă pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire a unui cadru medical, iar un alt bărbat a formulat plângere prealabilă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare.

În urma verificărilor efectuate de poliţişti, primul bărbat care a sunat la 112 a fost amendat cu 2.000 de lei, pentru apelarea nejustificată.

„Cu ocazia verificărilor s-a mai stabilit că persoanele care au pătruns în incinta cabinetului medical şi-ar fi însuşit mai multe adeverinţe medicale, în condiţiile în care termenul pentru depunerea cererilor pentru urna mobilă era ora 20,00, iar în acest fel persoanele în cauză nu au putut formula aceste solicitări”, se mai menţionează în comunicat.

Conform reprezentanţilor IPJ Argeş, se efectuează verificări şi în cazul a două sesizări privind lipsa unor buletine de vot, constatată în momentul primirii lor la birourile electorale de circumscripţie. În aceste cazuri a fost notificat Biroul Electoral Judeţean.

Bani pentru influențarea votului

Poliţiştii din Ilfov au reţinut pentru 24 de ore un bărbat, suspectat că ar fi oferit 200 de lei unpr persoane pentru a vota un anumit candidat.

”Poliţiştii oraşului Măgurele efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infractiunii  de coruperea alegătorilor, ca urmare a unui denunţ formulat de către o femeie la data de 26 septembrie a.c. Din primele verificări a rezultat faptul că un bărbat ar fi oferit suma de 200 de lei la două persoane, pentru a vota un candidat”, a transmis, duminică, IPJ Ilfov.

Sursa citată a precizat că, în urma probatoriului administrat, poliţiştii l-au reţinut pentru 24 de ore pe bărbatul bănuit de săvârşirea infracţiunii sesizate, urmând ca acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetul,  cu propuneri legale.

De asemenea, un membru într-o secţie de votare din Cernavodă este cercetat de poliţişti după ce a dat bani unui alegător care îşi execitase dreptul de vot, acesta spunând oamenilor legii că suma respectivă era o datorie mai veche.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis că poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Cernavodă au fost sesizaţi cu privire la faptul că un membru al comisiei din secţia de votare numărul 275 ar fi oferit o suma de bani unei persoane care şi-a exercitat dreptul de vot.

“În urma audierilor s-a stabilit faptul că membrul comisiei în cauză ar fi datorat 15 lei unei persoane, cu care s-ar fi întâlnit accidental în incinta secţiei de votare, moment în care i-ar fi înmânat suma de bani respectivă”, a precizat IPJ Constanţa.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor, fiind efectuate cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt.

Până la această oră, în Capitală și în 18 județe au fost înregistrate și 25 de cazuri medicale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de lipotimii, stări de amețeală sau traumatisme suferite în cădere în urma leșinului. Pentru 5 persoane, a fost nevoie de transport la spital, restul primind primul-ajutor la fața locului de la echipajele SMURD.

Ștampile dispărute

Poliția a fost chemată astăzi, în jurul orei 15, la Secția 42 din Sectorul 1 al Capitalei după ce oficialii au descoperit lipsa unei ștampile.

Membrii comisiei din secția de votare 42 aflată în zona Herăstrău a Sectorului 1 din București au observat în jurul orei 15 că le lipsește o ștampilă. Ca urmare a fost chemată poliția, iar cetățenii aflați la coadă pentru a vota au fost nevoiți să aștepte ca verificările să își urmeze cursul.

Polițiștii constănțeni au fost sesizați cu privire la faptul că dintr-o secție de votare lipsește o ștampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat și-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secția de votare, având ștampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.