Alegerile din Marea Britanie: Ce s-a întâmplat și ce urmează?

Publicat: 05 iul. 2024, 10:20, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Alegerile din Marea Britanie: Ce s-a întâmplat și ce urmează?

Laburistul Sir Keir Starmer va deveni noul prim-ministru al Marii Britanii după ce Partidul Laburist a câștigat alegerile generale. Aceasta pune capăt unei guvernări conservatoare de 14 ani, perioadă în care cinci prim-miniștri diferiți au condus țara.

Rishi Sunak, prim-ministrul în exercițiu, a recunoscut înfrângerea în jurul orei 04:40 dimineața, felicitându-l pe Sir Keir Starmer printr-un apel telefonic. În discursul său de victorie, liderul laburist a promis o „reînnoire națională” și a subliniat că va pune „țara pe primul loc, partidul pe al doilea”.

Fost procuror șef și avocat pentru drepturile omului, Starmer are motive să fie fericit – partidul său urmează să obțină o majoritate covârșitoare în Parlament. În contrast, Robert Buckland, un fost ministru conservator care și-a pierdut locul în Parlament, a descris rezultatul ca fiind un „Armaghedon electoral” pentru conservatori.

O victorie uriașă pentru laburiști

Camera Comunelor din Marea Britanie are 650 de membri, fiecare reprezentând o circumscripție specifică din țară. Conform ultimei prognoze a BBC, laburiștii vor câștiga 410 locuri, conservatorii vor obține 144, iar liberal-democrații vor avea 58 de locuri. Reform UK, succesorul Partidului Brexit, este setat să obțină patru locuri.

Majoritatea de 170 de locuri preconizată pentru laburiști este enormă, dar totuși mai mică decât majoritatea de 179 de locuri obținută de partid sub conducerea lui Tony Blair în alegerile din 1997. Pentru comparație, victoria conservatorilor în alegerile din 2019 sub conducerea lui Boris Johnson – considerată o performanță foarte puternică – le-a adus o majoritate de 80 de locuri.

O majoritate înseamnă că un partid nu trebuie să se bazeze pe alte partide pentru a adopta legi, iar cu cât majoritatea este mai mare, cu atât este mai ușor.

Nume mari au căzut unul câte unul (dar unii au supraviețuit)

Pe măsură ce circumscripțiile și-au declarat rezultatele în direct la televizor, cu toți candidații aliniați pe scenă, au existat câteva momente majore. Jacob Rees-Mogg, fostul secretar de stat pentru afaceri și un susținător fervent al Brexitului, a fost unul dintre cele mai mari nume care au suferit o înfrângere, pierzându-și locul în East Somerset și Hanham în favoarea laburiștilor.

Grant Shapps, secretarul apărării, părea tulburat după ce și-a pierdut locul în sudul Angliei. Liderul Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, care a candidat împotriva lui Rishi Sunak pentru conducerea partidului înainte ca acesta să devină prim-ministru, și-a pierdut și ea locul.

Jeremy Hunt, care servește ca ministru de finanțe, și-a păstrat locul, dar cu o majoritate mult redusă. Sunak și-a câștigat locul în Yorkshire cu o majoritate confortabilă de aproximativ 12.000 de voturi, dar a folosit discursul de acceptare pentru a recunoaște și a confirma că partidul său a pierdut alegerile.

Totuși, mai așteptăm rezultatele în alte câteva competiții importante. Liz Truss, care a fost prim-ministru pentru mai puțin de două luni între Boris Johnson și Rishi Sunak, se confruntă cu o luptă dificilă în circumscripția sa din South West Norfolk.

Un nou prim-ministru în mai puțin de o zi

Lucrurile se mișcă rapid în politica britanică – există foarte puțin timp între rezultatul alegerilor și instalarea noului prim-ministru. Rishi Sunak va părăsi Downing Street 10 – echivalentul britanic al Casei Albe – în decurs de 24 de ore, iar Sir Keir Starmer va fi instalat rapid după aceea.

Dar există un proces. Sunak își va oferi demisia regelui, iar Sir Keir va fi invitat oficial de către monarh să formeze noul guvern într-o întâlnire care are loc de obicei la Palatul Buckingham.

Cine este Keir Starmer?

Este relativ nou în politică. Starmer și-a început cariera profesională ca avocat în anii 1990 și a fost numit director al procuraturii publice, cel mai înalt procuror penal din Anglia și Țara Galilor, în 2008. A fost ales pentru prima dată în circumscripția Holborn și St Pancras din nordul Londrei în 2015 și a preluat conducerea laburiștilor după alegerile generale slabe ale partidului din 2019, promițând să înceapă o „nouă eră” după conducerea de stânga a lui Jeremy Corbyn.

Starmer a fost reales în aceeași circumscripție joi, spunând în discursul său de victorie că oamenii sunt „pregătiți pentru schimbare” și promițând să pună capăt „politicii de spectacol”.

„Schimbarea începe chiar aici pentru că aceasta este democrația voastră, comunitatea voastră, viitorul vostru,” a spus el. „Ați votat. Este acum timpul pentru noi să livrăm.”

Nigel Farage devine în sfârșit parlamentar

Partidul insurgent al acestei alegeri a fost Reform UK, succesorul de dreapta al Partidului Brexit și al Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP). Nigel Farage, liderul său, a câștigat în sfârșit un loc în parlament la a opta sa încercare – dar proiecția inițială a partidului de 13 locuri s-a redus la patru. Totuși, acest lucru este mai bun decât ce au obținut vreodată UKIP și Partidul Brexit, iar Farage a sărbătorit.

Partidul a stârnit controverse în timpul campaniei din cauza declarațiilor ofensatoare făcute de unii dintre candidații și activiștii săi. Farage va fi însoțit în Camera Comunelor de fostul vicepreședinte al Partidului Conservator, Lee Anderson, fondatorul Reform UK, Richard Tice, și Rupert Lowe.