Victorie zdrobitoare a Partidului Laburist în alegerile din Anglia. Mesajul lui Marcel Ciolacu

Publicat: 05 iul. 2024, 07:21, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Victorie zdrobitoare a Partidului Laburist în alegerile din Anglia. Mesajul lui Marcel Ciolacu
Foto: Express & Star

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi seară, Partidului Laburist şi liderului Keir Starmer, felicitări pentru câştigarea alegerilor din Marea Britanie.

”Felicitări pentru Partidul Laburist pentru victoria sa importantă. Social-democraţia este în creştere”, a scris, joi seară, pe X (fosta reţea Twitter), premierul Marcel Ciolacu. ”Marea Britanie este un partener strategic cheie şi casa a mii de români”, a mai adăugat el.

Laburiştii au câştigat joi o victorie zdrobitoare la alegerile legislative, punând capăt celor 14 ani de putere conservatoare şi deschizând uşile din Downing Street 10 liderului lor, Keir Starmer.

În timp ce extrema dreaptă este probabil să ajungă la putere în Franţa, iar Donald Trump pare bine plasat pentru a reveni la Casa Albă, britanicii au ales masiv un lider de centru-stânga moderat.

Keir Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului, în vârstă de 61 de ani, urmează să fie însărcinat vineri de regele Charles al III-lea să formeze un nou guvern.

„Tuturor celor care au făcut campanie pentru Partidul Laburist la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au votat şi care şi-au pus încrederea în noul nostru Partid Laburist, vă mulţumesc”, a reacţionat sobru Keir Starmer pe X.

La doar nouă ani după ce a intrat în politică şi la patru ani după ce a preluat funcţia de lider al laburiştilor, el se va confrunta cu o dorinţă considerabilă de schimbare.

După cum au prezis sondajele pe parcursul campaniei, conservatorii sunt sancţionaţi după 14 ani tulburi care i-au lăsat pe britanici cu un sentiment de declin.

Brexitul a sfâşiat ţara şi nu a reuşit să respecte promisiunile făcute susţinătorilor săi. Creşterea preţurilor din ultimii doi ani a sărăcit familiile, mai multe ca niciodată bazându-se pe băncile alimentare pentru se hrăni.

Uneori trebuie aşteptat luni întregi pentru programări medicale în serviciul public NHS. Iar închisorile riscă să rămână fără locuri în zilele următoare.

 

Într-o atmosferă de lupte fratricide permanente în rândul conservatorilor, scandalurile politice sub Boris Johnson şi erorile bugetare ale lui Liz Truss, care a rezistat doar 49 de zile la putere, au ajuns să exaspereze alegătorii.

În 20 de luni la Downing Street, succesorul lor Rishi Sunak nu a reuşit niciodată să recupereze terenul pierdut. A încercat un ultim pariu convocând aceste alegeri în iulie fără să aştepte toamna, aşa cum credeau mulţi, dar campania sa a fost dezastruoasă.

Fostul bancher şi ministru de Finanţe, de 44 de ani, a acumulat gafe şi a părut lipsit de sens politic, întrerupându-şi prezenţa la ceremoniile cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia şi întârziind să reacţioneze la suspiciunile de pariuri frauduloase în tabăra sa legate de data alegerilor.

În faţa unei înfrângeri inevitabile, tabăra sa a încercat în ultimele zile să marşeze asupra riscului ca o „super-majoritate” să lase laburiştii fără contraputere.

De partea cealaltă, Keir Starmer a scos în evidenţă originile sale modeste – mama asistentă şi tatăl lăcătuş – contrastând cu adversarul său multimilionar – şi a promis revenirea „stabilităţii” şi „seriozităţii”, cu o gestionare foarte riguroasă a cheltuielilor publice.

Puţin carismatic, dar hotărât, el promite că va transforma ţara aşa cum a redresat Partidul Laburist, recentrându-l pe plan economic şi luptând împotriva antisemitismului: metodic, fără fanfară sau scrupule.

El dă asigurări că doreşte să relanseze creşterea, să redreseze serviciile publice, să întărească drepturile lucrătorilor, să reducă imigraţia şi să apropie Marea Britanie de Uniunea Europeană – fără a reveni asupra Brexitului, un subiect tabu al campaniei.

„Puţin contează amploarea majorităţii”, a asigurat numărul doi laburist, Angela Rayner, după publicarea exit-poll-urilor. „Ceea ce contează este mandatul pe care îl va avea Keir Starmer, că putem merge mai departe şi să întoarcem pagina haosului şi declinului pe care le-am cunoscut sub conservatori”.

 

Chiar săptămâna viitoare, Keir Starmer, despre care se aşteaptă în general să continue actuala politică externă britanică, va face primii paşi pe scena internaţională, la summitul organizat la Washington cu ocazia împlinirii a 75 de la înfiinţarea NATO.