Alegerile din Rusia încep azi și durează până duminică. Operațiunea Electorală Specială „Voturi pentru Putin”

Publicat: 15 mart. 2024, 09:40, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Alegerile din Rusia încep azi și durează până duminică. Operațiunea Electorală Specială

Cu doar 15 zile înainte să fie declarat decedat într-o închisoare rusă, Alexei Navalnîi a lansat ultima sa ofensivă împotriva lui Vladimir Putin. Liderul opoziției ruse și-a petrecut ultimele săptămâni din viață într-o colonie penală, la nord de Cercul Arctic, un loc notoriu pentru condițiile extreme, asemănătoare torturii. Și a conceput un plan care să încurce, măcar simbolic, socotelile cinice ale lui Putin. Să vedem împreună ce a pregătit Navalnîi.

Navalnîi a fost cel mai vizibil opozant și cea mai mare amenințare politică pentru președintele rus timp de mai mult de un deceniu. Deși a fost supravegheat de stat, atacat fizic și închis de-a lungul anilor, el a decis să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021, după ce s-a recuperat în Germania de la o aproape-otrăvire cu Noviciok, știind că este probabil să fie reținut la sosire. Închis și adesea izolat, Navalnîi a slăbit vizibil în timpul celor trei ani petrecuți în sistemul penal rusesc, dar chiar și din nordul extrem al țării, a reușit să transmită mesaje susținătorilor săi, pledând pentru mobilizarea opoziției în cadrul alegerilor prezidențiale din acest weekend.

Pe 1 februarie, Navalnîi a postat un mesaj pe platforma de socializare X, marcând primele instrucțiuni înaintea alegerilor prezidențiale. Propunerea sa de mobilizare a atras atenția. „Îmi place ideea ca alegătorii anti-Putin să meargă împreună la secțiile de votare la ora 12. La amiază împotriva lui Putin,” a scris Navalnîi. Planul său, un protest format din flash mob-uri în întreaga țară, ar fi fost legal, național și relativ sigur. „Ei bine, ce pot face?” a adăugat el. „Vor închide secțiile de votare la ora 12? Vor organiza acțiuni în sprijinul lui Putin la ora 10 dimineața? Vor înregistra pe toți cei care au venit la prânz și îi vor pune pe lista persoanelor nesigure?

Era clar de mult timp că alegerile nu vor fi nici libere, nici corecte: Putin este singurul candidat real, cu toți criticii săi importanți fie morți, fie închiși, fie în exil sau îndepărtați de pe buletinul de vot. Dar, prezentându-se la ora stabilită, rușii ar fi putut să-și exprime dezaprobarea și să expună votul ca fiind fals, o legitimare cu forța a agresiunii lui Putin în Ucraina.

Moartea lui Navalnîi, cu puțin mai mult de două săptămâni mai târziu, (oficial din cauze naturale, o afirmație vehement contestată de susținătorii și familia sa, care susțin că a fost asasinat,) a dat mișcării un nou impuls. După ce mii de ruși au îndurat frigul și autoritățile pentru a se alinia la înmormântarea sa și pentru a pune o mică colină de flori pe mormântul său, mesajul lui Navalnîi a fost preluat de soția sa și succesoarea sa politică, Iulia Navalnaia. „Alexei i-a îndemnat pe oameni să participe la acest protest și de aceea, pentru mine personal, acest lucru este atât de important,” a spus ea, recent, într-un videoclip în care i-a îndemnat pe ruși să se alăture evenimentului „pentru Navalnîi„. „Vreau să fac ceea ce el considera că este corect,” a adăugat ea.

Îngropat la cimitirul Borisovo din Moscova, Navalnîi rămâne cel mai mare challenger al lui Putin. Indiferent dacă mulțimi de ruși ies sau nu să-și exprime dezacordul duminică la prânz, dispariția sa a subliniat și mai mult lipsa de legitimitate a lui Putin. „Chiar și în moarte, Navalnîi cauzează daune maxime lui Putin,” a spus Maxim Reznik, un alt politician de opoziție, care a preluat ideea „La amiază împotriva lui Putin„. „Și-a dat întreaga viață pentru libertatea noastră,” a spus Reznik. „Ultimul lucru pe care l-a făcut a fost să ne ceară să-i dăm 30 de minute.

Alegerile din Rusia încep azi și durează până duminică

În votul de acest weekend, care începe vineri și se încheie duminică, Putin se confruntă, practic, cu propriul său trecut. Președintele rus, care a venit la putere în 1999 și nu a participat niciodată la vreo dezbatere electorală, își propune să își depășească performanța din ultimele alegeri din 2018, când numărătoarea oficială i-a acordat un record de 77% din voturi. Un rezultat și mai bun ar fi o confirmare publică a afirmației făcute de Putin în februarie, în discursul său anual din Adunarea Federală: că războiul său împotriva Ucrainei este susținut de „o majoritate absolută a rușilor”.

Victoria garantată a lui Putin este de așteptat să îi sporească încrederea în perspectiva a ceea ce analiștii avertizează că ar putea fi o escaladare suplimentară a represiunii și, posibil, o a doua campanie de mobilizare pentru războiul din Ucraina. Sunt și primele alegeri după 2020, an în care Putin a încălcat constituția Rusia, impunând schimbări care să îi permită să candideze pentru încă două mandate de șase ani.

Scopul este de a face totul să pară real și de a stârni aparența suportului majoritar, de a ascunde rușilor și lumii întregi faptul că Putin nu are niciun drept legal să participe în aceste alegeri, în primul rând,” a declarat Ekaterina Schulmann, un analist politic rus la Centrul Carnegie pentru Rusia Eurasia din Berlin. „Acest ritual este menținut pentru că așa s-a întâmplat în ultimii douăzeci și cinci de ani,” a adăugat ea. „Este o modalitate pentru sistem de a apăsa Control+S; pentru a se salva din nou pe sine.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a prevăzut vara trecută că Putin va câștiga 90% din voturi, spunând presei de stat că șeful său va fi reales „cu o marjă imensă și că alegerile în sine, în teorie, sunt doar o cheltuială suplimentară.

Operațiunea Electorală Specială a lui Putin

Kremlinul folosește fiecare instrument la îndemână pentru a obține rezultatul dorit. În multe regiuni, votul servește și ca o loterie, cu premii care variază de la credite pentru transportul public și vouchere pentru cafenele până la difuzoare inteligente, mașini și chiar apartamente. Funcționarii publici, angajații companiilor de stat și studenții au fost strict instruiți să voteze. Videoclipurile care îi îndeamnă pe ruși să voteze le prezintă imaginea a ceea ce îi așteaptă dacă nu participă.

Exploatarea homofobiei, care a devenit un pilon al regimului lui Putin, poate fi observată într-un clip în care un bărbat își rade picioarele, își pune machiaj și amenință să tortureze un alt bărbat cu un dildo uriaș. În metodele pe care analiștii avertizează că vor fi folosite pentru a umfla prezența la vot și pentru a facilita fraudarea, rușii din 29 de regiuni sunt îndemnați să voteze electronic, fiindcă alegerile se vor desfășura pe parcursul a trei zile. Apoi există însuși buletinul de vot. În afara lui Putin, alegătorii vor avea de ales între alte trei nume, făcând din aceasta cea mai scurtă listă prezidențială din istoria modernă a Rusiei. Pe listă se află candidatul Partidului Comunist, Nikolai Haritonov, liderul Partidului Liberal Democrat, Leonid Sluțki și Viaceslav Davankov de la Partidul Oamenilor Noi. În teorie, Davankov ar trebui să atragă mai mulți ruși liberali, dar manifestul său este departe de a fi progresist.

El pledează pentru pace cu Ucraina, dar „în termenii noștri„; a susținut anexarea teritoriului ucrainean și legile de cenzură militară; și a fost coautor al unei legi care interzice chirurgia de redistribuire de gen. Singurii candidați care au vorbit împotriva războiului — Ekaterina Dunțova și mai ales Boris Nadejdin, care au făcut senzație în presa mondială după ce rușii anti-război au stat la coadă în fața birourilor acestora de campanie — au fost descalificați pe motive tehnice.

Autoritățile, între timp, iau deja măsuri de precauție. Site-ul utilizat de echipa lui Navalnîi pentru a promova flash mob-urile a fost blocat; media opoziției ruse raportează că angajații de stat au instrucțiuni clare să voteze în anumite zile și ore, cel mai adesea vineri. Mai multe orașe, printre care și Ekaterinburg, Novosibirsk și Riazan, au anunțat festivaluri concurente înainte de Postul Paștelui, la amiază, duminică, presupus pentru a distrage atenția de la flash mob.

Reznik a menționat că abia după ce a propus ideea de „Niciun Vot pentru Putin„, cineva a observat asemănările cu un apel similar la acțiune care a avut loc în Polonia, în 1989. Un afiș de campanie care folosea sloganul „High Noon” a contribuit la mobilizarea opoziției împotriva regimului comunist, marcând, în cele din urmă, sfârșitul domniei susținute de Uniunea Sovietică. „Nu susțin că putem răsturna regimul așa cum au făcut polonezii„, a explicat Reznik. „Dar cel puțin putem demonstra că împăratul este gol.

(adaptare creativă POLITICO)