O interpelarea parlamentară a unui deputat din opoziție adresată ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a evidențiat o situație incredibilă de pe piața românească a medicamentelor.
Conform datelor furnizate de către Asociația Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, aproximativ 3.000 de medicamente au fost retrase în ultimii 5 ani de pe piața românească. Din acest total, de 3000, aproape 500 sunt inovative, adică sunt intrate recent pe piață. Însă, îngrijorător este faptul că 13% din deficitul bugetar al României este generat de medicamentele care sunt importate, iar țara noastră are o capacitate extrem de limitată de a produce şi de a exporta medicamente, în timp ce nevoia de medicamente va fi tot mai mare.
O posibila explicatie ,poate fi inlocuirea unor medicamente ieftine ,produse in Romania,cu altele mai scumpe din import.Un exemplu din experienta personala.este banala Ranitidina,produsa la Iasi,care este folosita pentru anihilarea acidului gastric produs in stomac.Acest medicament,ieftin ,pe care il foloseam cand aveam ,,arsuri,,la stomac,a fost retras din farmacii (nici nu se mai produce la Iasi)si inlocuit cu Famotidina,de import si cu un pret mai mare.,dar cu efect mai slab . Alt exemplu ar fi un supliment alimentar ,Biozeolit de productie romanesca,care a fost scos din magazinele Plafar,ultimul pret fiind 20 ron,fiind inlocuit cu altul ,produs in Austria,dar cu pret mult mai mare .Conculzia este ca si in cazul medicamentelor,concurenta este acerba si fara menajamente,iar noi platim