Alertă în SUA! Un virus informatic plasat de China poate să paralizeze tot

Publicat: 30 iul. 2023, 19:05, de Cristian Căliman, în Internațional , ? cititori
Alertă în SUA! Un virus informatic plasat de China poate să paralizeze tot

Statele Unite caută un cod informatic malițios, despre care Washington-ul susține că ar fi fost plasat de China în rețelele de infrastructură critică, inclusiv cea militară și de apă.

Statele Unite se tem că hackerii care au legături cu Beijing-ul au instalat un program informatic ce poate fi activat într-un conflict militar. Un astfel de exemplu a fost atacul cibernetic către Taiwan, potrivit antena3.ro.

”Administraţia Biden caută să depisteze un presupus malware chinezesc despre care crede că este ascuns în diverse instalaţii americane. Acest malware este o „bombă cu ceas”, care ar putea permite Chinei să întrerupă sau să împiedice desfăşurările militare americane prin întreruperea energiei electrice, a apei şi a diferitelor canale de comunicare către bazele militare americane”, declară un oficial din Congres.

Mai mult de zeci de oficiali guvernamentali și experți afirmă că eforturile guvernului de a depista și elimina malware-ul sunt în curs de desfășurare, dar amploarea totală a acestuia rămâne necunoscută.

”Breșa informatică, cunoscută din mai, este mai profundă și mai îngrijorătoare decât s-a estimat inițial”, susțin oficiali din armată și serviciile de informații americane.

Virusul ar putea perturba reţelele de electricitate, apă potabilă şi comunicaţii

Chinezii speră că prin perturbarea infrastructurilor americane, aceștia se vor concentra asupra problemelor interne și nu vor acorda atenție conflictelor externe.

La sfârșitul lunii mai, agențiile de securitate cibernetică ale Statelor Unite și ale aliaților săi au acuzat un „actor cibernetic”. Acesta ar fi fost sponsorizat de China pentru a se infiltra în „infrastructurile critice” americane. Beijing a negat acuzațiile. Microsoft a indicat că grupul Volt Typhoon, aflat în spatele atacului, a vizat infrastructuri critice de pe insula Guam, unde se află o bază militară americană. După mai mult de un an de investigații, oficialii americani nu cunosc, încă, care este amploarea totală a breșei.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate a declarat că administraţia Biden „lucrează fără încetare pentru a apăra Statele Unite de orice perturbare a infrastructurii critice, inclusiv prin coordonarea eforturilor inter-agenţii pentru a proteja sistemele de apă, conductele, sistemele feroviare şi de aviaţie, printre altele”.