Alertă! România are cel mai mare preț la energia electrică a consumatorilor non-casnici din UE

Publicat: 14 feb. 2024, 14:03, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Alertă! România are cel mai mare preț la energia electrică a consumatorilor non-casnici din UE

Un proiect de strategie industrială al Ministerului Economiei scoate în evidență dezastrul către care se îndreaptă consumatorii non-casnici ca urmare a creșterii uriașe a prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Un proiect de strategie industrială al Ministerului Economiei evidențiază faptul că prețurile energiei electrice pentru consumatorii non-casnici din banda 20-499 MWh (industriali), spre exemplu pentru o brutărie medie, o moară, un abator sau un spital, sunt cele mai mari în România, comparativ cu media UE sau cu o serie de state din imediata vecinătate a țării noastre. Și prețul gazelor naturale este printre cele mai mari pentru consumatorii non-casnici din România, deși se află pe un trend descendent.

De asemenea, documentul Ministerului Economiei mai indică faptul că industria din România a fost afectată de creșterea prețului energiei mai mult decât în alte țări europene. Un exemplu elocvent, în acest sens, este că la gazele naturale prețurile au crescut de 2,7 ori, fiind chiar mai mari în cazul marilor consumatori, respectiv de 3,2 ori, ceea ce înseamnă că nivelul acestora a fost cu 44% peste media europeană.