Alertă! Vom vota în trei duminici consecutive! Coaliția a stabilit data alegerilor

Publicat: 04 iul. 2024, 11:20, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Alertă! Vom vota în trei duminici consecutive! Coaliția a stabilit data alegerilor
SURSE: Alegerile prezidențiale, pe 15 sau 29 septembrie. Guvernul ia o decizie oficială marți

PSD și PNL au emis comunicate identice anunțând că alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor fi intercalate. Conform noului calendar, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, urmat de alegerile parlamentare pe 1 decembrie, iar apoi turul 2 al prezidențialelor va avea loc pe 8 decembrie.

G4Media a dezvăluit în premieră că PSD va susține propunerea de a intercala alegerile, plasând alegerile parlamentare între cele două tururi ale prezidențialelor.

Care este logica din spatele acestui program? Partidele care își prezintă candidații în turul 2 al alegerilor prezidențiale vor beneficia de o „recompensă” la alegerile parlamentare, deoarece vor putea mobiliza susținătorii lor care au un interes major în jocul politic. În contrast, partidele care nu ajung în turul 2 al prezidențialelor ar putea fi sancționate de către alegători la alegerile parlamentare.

De remarcat că alegerile parlamentare sunt programate pentru 1 decembrie, Ziua Națională a României.

 

Vezi mai jos comunicatul integral:

Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.

Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza:

– primul tur în data de 24 noiembrie
– al doilea tur în data de 8 decembrie.

De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie.