Alexandru Rafila: „Domnul doctor Raed Arafat este un foarte bun profesionist în medicina de urgență, dar…”

Publicat: 19 nov. 2021, 11:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Alexandru Rafila: „Domnul doctor Raed Arafat este un foarte bun profesionist în medicina de urgență, dar...”

Alexandru Rafila a vorbit despre șeful DSU, Raed Arafat, în contextul faptului că România continuă luptă cu pandemia de coronavirus de mai bine de un an și jumătate și în tot acest timp, ne-am obișnuit cu ședințe și declarații despre noi reguli și măsuri de combatere a pandemiei.

Invitat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM, Alexandru Rafila a vorbit despre Raed Arafat, după remarca Ioanei Ene Dogioiu despre paradoxul existent în acest moment în Sănătate: cea mai puternică voce, cea mai prezentă și cea care vine mereu cu soluții și opinii este cea a secretarului de stat de la Ministerul de Interne, adică vocea lui Raed Arafat. Ioana Ene Dogioiu remarcă și faptul că pare că există în Sănătate doi miniștri: „dintre care secretarul de stat este un pic mai ministru”. „Este adevărat ceea ce suneți – domnul doctor Raed Arafat este un foarte bun profesionist în medicina de urgență, dar asta este o criză care nu are de-a face doar cu medicina de urgență”, a răspuns Alexandru Rafila.

„Medicina de urgență trebuie să ajute sistemul sanitar, nu să-l înlocuiască. Eu sunt convins că dânsul, din calitatea de secretar de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență va înțelege acest lucru și va ajuta ministerul Sănătății, care în mod evident are și el responsabilitatea conform legii de a gestiona o astfel de criză de sănătate publică, care se întinde deja de mai mult de un an și jumătate, și sunt convins că vom putea lucra împreună astfel încât să ajute la efortul pe care oamenii din Sănătate îl fac în acest moment”, a adăugat Alexandru Rafila la Europa FM.

„Poziționarea domnului general Nicolae Ciucă este importantă”

De asemenea, Alexandru Rafila a caracterizat și negocierile pentru formarea noului guvern, ca fiind de un optimism rezervat. El admite, totuși, că pe chestiunile importante s-a ajuns la un acord. „Este un optimism rezervat pentru că încă există capitole care se discută, dar, în principiu, pe lucrurile importante, pe lucrurile mari am căzut de acord fără niciun fel de problemă. A existat această discuție încă de la început, am făcut schimb de programe de guvernare eu și câțiva colegi am integrat propunerile celor de la PNL și chiar e un program care arată destul de bine, cred eu”, a mai spus Alexandru Rafila la Europa FM.

De asemenea, deputatul PSD a comentat cea mai recentă propunere a PNL pentru funcția de premier, și anume generalul în rezervă Nicolae Ciucă. „Dacă va rezulta că domnul Nicolae Ciucă ar fi alternativa de prim-ministru, atunci sigur că această propunere trebuie aprobată în forurile interne ale partidului”, a sus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există un curent favorabil variantei în care Nicolae Ciucă este opțiunea pentru poziția de prim-ministru, Alexandru Rafila a spus că: „Nu cred că există un curent nefavorabil. Sigur, și poziționarea domnului general Nicolae Ciucă este importantă. Este vorba și de atitudinea, de poziția unui om care negociază, care transmite credibilitate sau nu transmite credibilitate; pentru că ați văzut ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. Cred că a fost generată toată această criză prelungită politică de lipsa de credibilitate a unora dintre actorii politici”.