Alexandru Rafila merge în control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”: Vreau să știu clar cum se desfășoară activitatea în ATI

Publicat: 12 apr. 2024, 14:45, de Cezar Andrei, în SOCIAL , ? cititori
Alexandru Rafila merge în control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”: Vreau să știu clar cum se desfășoară activitatea în ATI
Alexandru Rafila merge în control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”: Vreau să știu clar cum se desfășoară activitatea în ATI

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în cursul zilei de astăzi va merge în control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, acolo unde ar fi avut loc mai multe morți suspecte în rândul pacienților în ultimele zile. Rafila a precizat că a fost o sesizare depusă pe 4 aprilie cu privire la activitatea din cadrul acestui spital, însă de altă natură.

Alexandru Rafila, în control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”

Ministrul Sănătății va fi însoți în vizita la Spitalul Sfântul Pantelimon de președinta Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană.

”O să stau de vorbă cu echipa de control, cu managementul spitalului. Vreau să știu exact cum se desfășoară activitatea în această secție de Terapie Intensivă și dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să merg împreună cu doamna președintă a Colegiului Medicilor din municipiul București, doamna profesor Poiană.

Noi avem două tipuri de responsabilități. Avem prima responsabilitate pentru pacienți – noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor și pentru siguranța pacienților. Și cea de-a doua, care este la fel de importată, este legată de prestigiul profesional și de siguranța exercitării profesisi de către medici.”, a declarat vineri ministrul Rafila.

Citește și: Anchetă fulger la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

În perioada 4-9 aprilie, 19 oameni ar fi murit în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București, după ce li s-ar fi redus cantitatea de noradrenaliă, substanță esențială pentru menținerea în viață a bolnavilor intubați.

Informația ar fi fost dezvăluită de o asistentă medicală , spune ministrul Sănătății.

”E importam să mergem să vedem ce se întâmplă acolo și să transmitem un mesaj foarte clar. Discutăm de două lucruri: o instituție medicală importantă din București, un spital de urgență pe de o parte, și cea de-a doua, este vorba de un corp medical calificat. E bine să lămurim lucrurile încât să nu existe umbre de îndoială în ceea ce privește modul de funcționare a acestei unități și de modul de acordare a actului medical.”, a mai precizat Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat că a primit o sesizare în 4 aprilie din partea unui cadru medical al aceluiași spital, dar care nu are legătură cu subiectul deceselor pacienților. Corpul de control trebuia să înceapă ancheta în acest caz astăzi.

Este vorba de o scrisoare a unui medic de la terapie intensivă, care a condus secția în pandemie, în care cadrul medical reclamă o atitudine necorespunzătoare a managerului, care ar fi pornit faptul că își dorește să ocupe din nou funcția de șefă de secție.

”Era legată de niște probleme pe care directorul de îngrijiri le avea în raport cu directorul medical și cu managerul. Am dat curs acelei sesizări și din aceastră cauză fusese deja programat controlul la spital.

Sunt tot felul de probleme pe care le relatează fosta șefă de secție ATI. Consideră că este împiedicată să își exercite dreptul de a ocupa postul de șef de secție. Nu cred că este vorba de așa ceva.”, a mai spus Alexandru Rafila.