Anchetă fulger la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

Publicat: 12 apr. 2024, 09:35, de Bogdan Radulescu, în ESENȚIAL , ? cititori
Anchetă fulger la Spitalul

Colegiul medicilor din Bucuresti a demarat o anchetă fulger la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, după semnalarea decesului suspect a mai multor pacienți la secția de terapie intensivă a spitalului. În doar 3 zile au murit 20 de persoane din cauze suspecte. Acuzații de malpraxis prin administrare incorectă de medicamente.

Ancheta fulger vrea să afle cauzele suspecte ale decesului a 20 de pacienți, în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei de terapie internsivă (ATI). Managementul spitalului și doctorii sunt suspectați că  ar fi administrat incorect medicamente pacienților.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi a demarat cercetarea coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională în situaţia semnalată la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Bucureşti”, a informat conducerea Colegiului. De asemenea, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a anunțat că va oferi sprijin în demersurile iniţiate și de Ministerul Sănătăţii în acest caz.

La rândul său, Parchetul a deschis dosar penal pentru infracțiunea de omor, în urma unei sesizări prin email făcută de un asistent medical din Spitalul de Urgență ”Sfântul Pantelimon”. Acesta acuza medicii și asistentele că au redus ilegal doza de Noradrenalină care ar fi trebuit administrată corect pacienților. Dacă se va constata că aceștia au murit din cauza neglijenței medicale, conducere spitalului și doctorii vor fi puși sub acuzație de omor din culpă.

Ca medicament, noradrenalina poate fi utilizată pentru cresterea sau mentinerea tensiunii arteriale, sub supraveghere medicală, pentru că pot să apară efecte secundare puternice. Noradrenalina accelereaza ritmului cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantitații de sânge care este pompată de inimă. 

Noradrenalina se foloseștie în tratarea de urgență a pacienților care sunt în situații critice, la limita dintre viață și moarte,  pentru a le aduce rapid tensiunea arterială până la valori normale. O reducere a dozei din acest medicament poate automat duce la pierderea vieții celui suferind.  Scăderea deliberată a dozei înseamnă, au declarat surse medicale, condamnarea la moarte a pacienților.