Alexandru Rafila: ”Siguranța vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci și a agențiilor de reglementare”

Publicat: 13 apr. 2024, 07:12, de Cezar Andrei, în SOCIAL , ? cititori
Alexandru Rafila: ”Siguranța vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci și a agențiilor de reglementare”
Alexandru Rafila: ”Siguranța vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci și a agențiilor de reglementare”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre importanța prevenției și a campaniilor de informare în domeniul sănătății, susținând că reprezintă un obiectiv crucial în contextul strategiei de sănătate publică. În opinia ministrului, cel mai eficient program de prevenție este vaccinarea.

”Avem epidemie de rujeolă. În județul Arad au fost în ultima săptămâmnă 200 de cazuri de rujeolă, mai mult decât toate cazurile de rujeolă pe care le-au avut în ultimii ani cumulativ. De ce? Pentru că sunt foarte mulți copii nevaccinați. La rujeolă, dacă ai intrat în contact cu o persoană bolnavă și nu ai fost vaccinat sau nu ai trecut prin boală, te îmbolnăvești. E cea mai contagioasă boală.”, a declarat vineri Alexandru Rafila în cadrul evenimentului ”Viitorul sănătăţii în România: Inovaţie şi acces pentru toţi”.

Ministrul Sănătății este de părere că, în România, campaniile de informare ”nu sunt suficiente”, explicând că eficiența unor astfel de campanii este direct proporțională cu gradul de receptivitate a populației.

Citește și: Alexandru Rafila merge în control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”: Vreau să știu clar cum se desfășoară activitatea în ATI

”Se spune că vaccinarea este victima propriului succes. Pe măsură ce vaccinarea a fost mai performantă, numărul de cazuri de boli prevenibile a fost mult mai mic și oamenii au crezut că au dispărut. Nu au dispărut. Ele sunt reemergente, adică reapar și reprezintă probleme de sănătate publică.”, a mai declarat oficialul.

Alexandru Rafila a vorbit și despre importanța vaccinării, mai ales în cazul unor afecțiuni cu un risc ridicat de complicații sau chiar deces, așa cum este rujeola, subliniind, de asemenea, eficiența și siguranța serurilor.

”Măcar acum, în al 12-lea ceas, sper ca oamenii să înțeleagă că să îți protejezi copilul prin vaccinare, cu vaccinuri obișnuite, tradiționale – nu sunt manipulate genetic, cum citim în diverse locuri – este un grad de responsabilitate față de propriul copil. Siguranța vaccinurilor este principala preocupare nu numai a producătorilor, ci și a agențiilor de reglementare. Deci nu se pune problema ca vaccinurile care sunt puse la dispoziția populației sunt nesigure. Nu cred că e nimeni iresponsabil să se vaccineze el, să își vaccineze propria familie care sunt nesigure.”, a mai spus Rafila.