Alfred Hitchcock ar fi mândru! Ripley este un serial-capodoperă

Publicat: 26 apr. 2024, 06:16, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
Alfred Hitchcock ar fi mândru! Ripley este un serial-capodoperă

Andrew Scott este absolut fascinant în rolul său din adaptarea strălucitoare și noir a romanului Talentatul domn Ripley, lăsând în umbră versiunea din 1999 cu Matt Damon. Interpretarea lui Scott este pur și simplu fabuloasă.

În această adaptare a celebrului roman, cele opt episoade produse de Netflix, Andrew Scott își pune în valoare fiecare fir al talentului său, farmecul inefabil și atracția ușor reptiliană. El preia rolul anti-eroului Tom, din romanul Patriciei Highsmith. Tom Ripley, din romanul „Talented Mr. Ripley” este scris extraordinar și, iată, are parte de o interpretare memorabilă.

Când îl întâlnim pentru prima dată, Tom Ripley trăiește într-un fel de hotel de mâna a doua în New York și câștigă un trai mărunt ca infractor de birou; se ocupă cu corespondența și cecurile oamenilor, și conduce agenții false de colectare a datoriilor. Dar un om rău – sau un escroc bun – nu poate fi ținut în jos pentru mult timp. Atunci când tatăl lui Dickie Greenleaf îi oferă slujba (singurul prieten al lui Dickie care ia în considerare ideea) de a merge într-o călătorie plătită integral în Italia pentru a încerca să-l convingă pe fiul său (interpretat de Johnny Flynn) să renunțe la viața sa ușoară în Europa și să se întoarcă acasă, el profită de oportunitate. Prin asta trebuie înțeles: aleargă cu ea strânsă la piept, cu ambele mâini, cât îl va putea duce.

Curând, Tom se strecoară în viața lui Dickie, câștigându-și încrederea și modelându-se ușor după personalitatea și nevoile prietenului său, în timp ce iubita încântătoare a băiatului de aur, Marge (Dakota Fanning), privește cu suspiciune tot mai mare din poziția ei tot mai marginalizată. Fanii cărții și a ceea ce a fost considerat – până acum, posibil – versiunea definitivă pe ecran a acesteia, „Talented Mr. Ripley” a lui Anthony Minghella (lansat în 1999, cu Matt Damon în rolul lui Tom, Jude Law în rolul lui Dickie și Gwyneth Paltrow în rolul lui Marge), știu deja povestea. Dar noua sa ecranizare este ceva deosebit. Deosebit de deosebit.

Ripley” este filmat în întregime în alb și negru, iar elementul noir nu este atenuat. Noaptea, plouă abundent. Dacă sunt bălți, îl vom vedea pe Ripley reflectat în ele. Auzim fiecare sforăit și pocnitură de la fiecare țigară, și privim fiecare fum din cele care se odihnesc în scrumiere (ocazional fatale). Arată, pe măsură ce ne plimbăm în jurul Italiei, absolut superb.

De asemenea, se mișcă incredibil de încet. Cartografierea atentă a fiecărui gest al lui Tom, fie în adâncirea înșelăciunii, fie în acoperirea crimelor sale, permite tensiunii să crească incredibil de inteligent. Aceasta se întâmplă chiar înainte ca inspectorul Ravini (Maurizio Lombardi) să sosească pentru a investiga moartea lui Freddie Miles (Eliot Sumner) – moment în care poate fi necesar să ieșiți pentru o plimbare scurtă în jurul blocului. Îndoieli și umbre se adună în colțuri. Detaliile minciunilor în masă se acumulează, orice detaliu poate fi scos de la o prietenă inteligentă, un polițist sau un casier de bancă, aducând sistemul defensiv al lui Tom tot mai jos. Intențiile malefice se strecoară în tot. Este nevoie de ele, ca abordare, și de partea bună, și de cea rea. Fiecare moment de frumusețe se termină în cele din urmă otrăvit. Este minunat.

În centrul tuturor acestor lucruri, și în aproape fiecare scenă, este Scott. El a spus în interviuri că nu a vrut să diagnozeze sau să definească prea mult personajul, Ripley, lucru care ar fi putut să fie banal sau confuz. În schimb, acest lucru îl face o sursă inepuizabilă de posibilități. Există ceva pentru fiecare de identificat în el – o figură întunecată de om de rând. Există invidia naturală a norocoșilor. Este transformat în furie și ură când aceștia nu apreciază sau când, ca Freddie, par să se bucure să excludă pe alții din lumea lor de confort. Este Tom îndrăgostit de Dickie – sau doar de modul lui de viață? Este asumarea identității prietenului său mai bună decât a fi cu el, sau circumstanțele exterioare doar l-au forțat spre asta? Sau atribuim prea multă umanitate unui sociopat, care ia de la alții pentru că este la fel de natural pentru el ca respirația? Tom, așa cum îl vede Scott este totul și nimic, și absolut captivant în ambele cazuri.

Distribuția secundară este de asemenea excelentă. Dickie, jucat de Flynn, nu este doar un copil răsfățat; mai degrabă este un om slab, dar totuși plăcut. Am putea spera că Tom scapă cu totul, dar nu pentru că victima lui merită soarta sa. Marge, interpretată de Dakota Fanning, radiază inteligență (de tipul specific care îi spune să nu acționeze împotriva lui Tom până când nu poate fi sigură că va câștiga). Și Lombardi este captivant, confruntându-se cu Scott în scenele lor, multe, împreună. Nu-ți poți lua ochii de la niciunul dintre ei.

Pe cei care îl găsesc inițial lent, sau consideră frumusețea monocromatică puțin extenuantă, sau prea pretențioasă… îi înțelegem în întregime. Dar, țineți aproape, permiteți-vă să cedați și lăsați-vă seduși de Ripley. Aici este magie în lucru. De cea mai înaltă performanță.

Stilul Alfred Hitchcok? Asemănări?

Stilul regizoral al lui Alfred Hitchcock este adesea asociat cu utilizarea efectivă a elementelor de suspans și tensiune, precum și cu explorarea aspectelor întunecate ale psihologiei umane. În „Ripley”, aceste elemente sunt subtile, dar semnificative, aducând aminte de estetica și atmosfera noir specifică lui Hitchcock.

Prin utilizarea imaginilor în alb și negru, serialul adaugă o notă de mister și dramaticitate, creând o atmosferă întunecată care amplifică tensiunea din poveste. Fiecare cadru este atent compus pentru a sublinia emoțiile și motivațiile personajelor, amintind de modul în care Hitchcock folosea cinematografia pentru a transmite subtil emoții și stări psihologice.

De asemenea, accentul pus pe detaliile mici, precum sunetul țigărilor care ard sau reflexiile în bălți, adaugă o notă de realism și intensifică suspansul, similar cu tehnica lui Hitchcock de a se concentra asupra elementelor aparent insignifiante care contribuie la atmosfera generală a filmului.

În plus, caracterizarea complexă a personajului principal, Tom Ripley, și explorarea psihologică a motivațiilor sale amintesc de subtilitatea și profunzimea portretelor psihologice din filmele lui Hitchcock. Ambiguitatea morală și complexitatea emoțională a personajului creează un teren fertil pentru dezvoltarea unei povești captivante și a unei drame psihologice, caracteristici distinctive ale filmelor lui Hitchcock.

Prin urmare, similaritatea cu stilul lui Alfred Hitchcock poate fi observată în atenția acordată detaliilor, utilizarea efectivă a suspansului și explorarea profundă a psihologiei umane în serialul „Ripley”, elemente care sunt recurente și în operele maestrului cinematografiei hitchcockiene.