Alianța Dreapta Unită vrea un referendum de alegeri: nu se va întâmpla, pentru că e pe tema pensiilor speciale.

Publicat: 27 feb. 2024, 18:02, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Alianța Dreapta Unită vrea un referendum de alegeri: nu se va întâmpla, pentru că e pe tema pensiilor speciale.

Alianța Dreapta Unită, compusă din USR, Partidul Mișcarea Populară și Forța Dreptei propune un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale. Referendumurile de alegeri au o istorie tristă. Iar tema propusă, pensiile speciale, vexează profund categorii profesionale extrem de utile la vremuri de alegeri. De aceea credem că nu se va întâmpla.

Cu 135.000 de semnături strânse împotriva pensiilor speciale și o cerere oficială adresată președintelui Klaus Johannis, Alianța Dreapta Unită pune presiune pentru organizarea unui referendum pe această temă. Motivația din spatele acestei inițiative este clară: eliminarea unor privilegii care creează disproporții sociale semnificative într-o țară în care mulți trăiesc cu venituri sub pragul sărăciei. Inițiativa e nobilă. Dar nu va căpăta formă. Fiindcă atacă însăși esența clientelismului instituțional. Clienții de Stat sunt prea mulți și mult prea importanți, mai ales la vremuri de alegeri.

Există, desigur, îndoieli cu privire la impactul pe care referendumurile au avut-o până acum în România. Istoricul recent arată că aceste consultări populare nu au reușit să determine consecințe palpabile sau schimbări semnificative în politica țării. Mai mult, există critici vehemente cu privire la obiectivitatea sondajelor de opinie și la modul în care acestea sunt folosite pentru a influența opinia publică și deciziile politice.

În același timp, liderii Alianței Dreapta Unită susțin că o revizuire a Constituției pentru a clarifica principiile privind calculul pensiilor este indispensabilă. Ei subliniază importanța principiului egalității în fața legii și argumentează că sistemul actual de pensii speciale contravine acestui principiu fundamental al democrației.

Într-o țară în care politica este majoritar dominată de interesele partizane și de războiul pentru putere, propunerea Alianței Dreapta Unită nu va reuși să atragă sprijinul necesar pentru a deveni realitate. Solicitarea formulată către Președinție va fi, într-o primă fază, citită îndelung de către consilieri care, se știe, nu știu să citească decât ce trebuie. Va dura săptămâni până vor desluși textul solicitării.

Când vor reuși, în cele din urmă, să priceapă sensul expresiei pensii speciale se va instala o panică de nedescris. Panica va mai dura încă niște săptămâni. După care unul dintre consilieri se va decide să-l deranjeze pe Marele Klaus cu un fel de analiză asupra solicitării. Din care va reieși că nu mai e timp ca Țărișoara să ia o asemenea decizie, care, oricum, ar afecta grav Sfânta Stabilitate și ar putea influența procesul electoral într-un mod nerecomandat.

Deci, nu se va întâmpla.

Să vedem dacă ar fi o idee bună

Organizarea unui referendum pentru eliminarea pensiilor speciale ar putea fi considerată o idee bună din mai multe motive:

Echitate și justiție socială:

Eliminarea pensiilor speciale ar putea contribui la creșterea echității sociale și la reducerea inegalităților în ceea ce privește veniturile din pensii. Astfel, toți cetățenii ar fi tratați în mod egal în fața legii și a sistemului de pensii, indiferent de statutul lor anterior în administrație sau în alte domenii.

Reducerea cheltuielilor bugetare:

Eliminarea pensiilor speciale ar putea aduce economii semnificative în bugetul statului, care ar putea fi direcționate către alte domenii importante, cum ar fi sănătatea, educația sau infrastructura.

Restabilirea încrederii în instituțiile publice:

Eliminarea privilegiilor și tratamentului special pentru anumite categorii de persoane ar putea contribui la restabilirea încrederii și a respectului față de instituțiile publice și față de clasele politice, consolidând astfel democrația și buna guvernare.

Creșterea transparenței și responsabilității:

Organizarea unui referendum pe această temă ar putea stimula dezbateri publice și ar putea atrage atenția asupra problemelor legate de pensiile speciale, promovând transparența și responsabilitatea în ceea ce privește gestionarea resurselor publice.

E clar că…

… un referendum pentru eliminarea pensiilor speciale ar putea reprezenta un pas important către o societate mai echitabilă, mai transparentă și mai responsabilă, în care toți cetățenii sunt tratați cu demnitate și justiție. Asta spune Cursul scurt despre echitate, transparență și responsabilitate. Pe care l-am început mai de mult și pe care nu-l vom încheia niciodată.

Fiindcă, știm deja că e total inutil, aici și acum. Pârțurile solemne vor bloca mereu orice abordare pe această direcție.

Mai știm și că:

Explicit, partidele de la guvernare ar putea să nu fie de acord cu organizarea unui referendum pentru eliminarea pensiilor speciale din mai multe motive. Le descriem mai jos și încercăm să nu ridiculizăm nimic. Deși ne vine greu.

Interesele politice și electorale:

Partidele de la guvernare ar putea să considere că susținerea pensiilor speciale le aduce un sprijin politic din partea unor grupuri influente sau electoratul lor de bază, iar eliminarea acestor privilegii ar putea afecta susținerea lor în viitoarele alegeri.

Legături cu structurile de putere:

Politicienii din partidele de la guvernare, în special cei din conducere, ar putea beneficia sau ar putea avea legături cu instituții sau grupuri care promovează și beneficiază de pensii speciale. Astfel, aceștia ar putea avea un interes personal sau instituțional în menținerea acestor privilegii.

Riscul de pierdere a susținerii din partea funcționarilor publici:

Eliminarea pensiilor speciale ar putea atrage critici și opoziție din partea funcționarilor publici sau a altor categorii profesionale care beneficiază de astfel de beneficii. Partidele de la guvernare ar putea să își facă griji că această opoziție ar putea afecta sprijinul lor politic și ar putea dori să evite acest risc.

Impactul asupra stabilității politice:

O schimbare atât de radicală în sistemul de pensii ar putea genera nemulțumiri și tensiuni sociale, care ar putea destabiliza guvernarea și ar putea afecta agenda politică și prioritățile partidelor de la guvernare. Astfel, acestea ar putea dori să evite provocările și riscurile asociate cu organizarea unui referendum pe această temă.

Deci, este o idee bună. Dar rea.

Fiindcă noi, toți, trebuie să urmăm cursul prestabilit al acestor alegeri. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că Pactul pentru Putere va pune în operă un proces electoral dirijat, în care vom opta, din nou, între conceptul (oarecum credibil) de stabilitate și asaltul nebunesc al extremismului. Vocile care pariază pe cuvinte-cheie preluate din basme aproape uitate, echitate, transparență, integritate, vor fi ridiculizate pe toate canalele. Propunerea celor de la ADR e gata discreditată. Poveștile nemuritoare mor zilnic, rând pe rând. Și nici măcar nu mor eroic.

La cum arată lucrurile, va fi cel mai trist an electoral pe care l-am trăit.