Alimente mai ieftine în magazine! Legea privind risipa alimentară a fost votată

Publicat: 20 feb. 2024, 18:43, de Filon Stan, în POLITICĂ , ? cititori
Alimente mai ieftine în magazine! Legea privind risipa alimentară a fost votată

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru stoparea risipei alimentare! Magazinele alimentare vor fi obligate să reducă prețurile la alimentele care urmează să expire!

Românii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate. Toate acestea după ce privind risipa alimentară a fost adoptată de Camera Deputaților, care a fost for decizional.

Ce schimbări aduce noua Lege

Iată care sunt principalele beneficii pe care legea le va aduce, odată ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial:

  • măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorități de reducere a risipei alimentare (cel puțin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă prețul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea să fie folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc);
  • reducerea birocrației. ONG-urile vor putea prelua mai ușor alimentele greu perisabile;
  • va exista o platformă digitală creată de Ministerul Agriculturii unde operatorii economici vor raporta date cu privire la risipa alimentară;

2,5 tone de alimente aruncate la gunoi în fiecare an

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.

Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără ajunge la gunoi. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.