Românii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate. Toate acestea după ce privind risipa alimentară a fost adoptată de Camera Deputaților, care a fost for decizional.
Iată care sunt principalele beneficii pe care legea le va aduce, odată ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial:
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, și iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coinițiatoare a proiectului.
Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără ajunge la gunoi. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030.