„Am fost la mare la bulgari, mi-au furat mașina și tot am ajuns mai ieftin ca în Mamaia” – Noua glumă virală despre vacanțele în Bulgaria

Publicat: 24 iun. 2024, 08:20, de Vlad Stefan Orjan, în Turism , ? cititori
Exclusiv
„Am fost la mare la bulgari, mi-au furat mașina și tot am ajuns mai ieftin ca în Mamaia” - Noua glumă virală despre vacanțele în Bulgaria

Stațiunile de pe litoralul bulgăresc sunt din ce în ce mai populare în rândul românilor, iar Sunny Beach se remarcă ca fiind cea mai ieftină destinație. Potrivit unui barometru anual realizat de Post Office Travel Money, cheltuielile zilnice în această stațiune sunt cu aproximativ 33% mai mici decât în stațiunile din zona euro și cu 11% mai mici față de anul trecut.

„Am fost la mare la bulgari, mi-au furat mașina și tot am ajuns mai ieftin ca în Mamaia” este noua glumă virală pe internet, reflectând umorul românilor față de diferențele de cost dintre litoralul bulgăresc și cel românesc. Această ironie subliniază faptul că, în ciuda unor incidente nefericite, vacanțele în Bulgaria rămân mult mai accesibile decât cele în stațiunile românești, cum ar fi Mamaia, cunoscută pentru prețurile sale ridicate.

Sunny Beach nu este doar cea mai ieftină stațiune din Bulgaria, ci și din Europa. Barometrul analizează costurile zilnice pentru nouă produse de bază în 20 de stațiuni europene, inclusiv protecție solară și mese pentru două persoane. Cu toate acestea, costurile de cazare nu sunt incluse în această analiză.

În Sunny Beach, cheltuielile pentru produsele de bază se ridică la aproximativ 39 de lire sterline, comparativ cu 143 de lire în stațiunea italiană Sorrento. Prețurile au scăzut în multe stațiuni față de anul trecut, iar Sunny Beach a înregistrat o reducere de 10,7%. Alte stațiuni cu prețuri în scădere includ Limasol, Cipru (-20,2%), și Algarve, Portugalia (-16,2%).

După Sunny Beach, cele mai ieftine destinații sunt Algarve (57 lire), Marmaris, Turcia (59 lire), Torremolinos, Spania (65 lire), și Benidorm, Spania (78 lire).

Plaje frumoase și accesibile aproape de România

Bulgaria oferă o varietate de plaje frumoase și accesibile, multe dintre ele fiind aproape de granița cu România:

  • Plaja Krapets: Ideală pentru camping și relaxare, aproape de granița cu România.
  • Plaja Bolata: Situată lângă Cap Kaliakra, cunoscută pentru forma sa semicirculară și pentru peisajele protejate.
  • Plaja Nisipurile de Aur: Premiată cu „Blue Flag” pentru curățenie și organizare excelentă, cu o lungime de 4 km.

Stațiuni precum Albena, Nisipurile de Aur, Balchik și Constantin și Elena sunt la doar câteva ore de condus din România, oferind opțiuni excelente pentru o escapadă rapidă și accesibilă.

Sfaturi pentru o vacanță reușită în Bulgaria

Când planifici o vacanță în Bulgaria, este bine să ții cont de câteva aspecte esențiale:

  • Plata cu cardul este larg acceptată, dar un card Revolut poate fi util pentru evitarea comisioanelor.
  • Bacșișul este obișnuit în Bulgaria, la fel ca în România, cu cote recomandate între 5-10%.
  • Moneda oficială este leva, cu un curs de aproximativ 2 leva pentru 1 euro și 0,40 leva pentru 1 leu.
  • Păstrarea bonurilor și facturilor fiscale este indicată, iar negocierea nu este foarte comună, deși unele mici reduceri pot fi obținute.

Indiferent de preferințele personale, Bulgaria oferă opțiuni variate și avantajoase pentru toți cei care doresc să petreacă o vacanță de vis la malul mării, fără a cheltui o avere.