Am terminat cu microbii de la noi, îi căutăm pe cei de pe MARTE

Publicat: 16 iul. 2020, 21:04, de Eliza Popa, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Am terminat cu microbii de la noi, îi căutăm pe cei de pe MARTE
Marte

În trecutul îndepărtat, pe Marte au existat condiţiile şi ingredientele necesare apariţiei vieţii: compuşi organici şi un climat favorabil…

NASA va lansa la 30 iulie, cu destinaţia Marte, cel mai performant rover produs până în prezent, Perseverance, un vehicul cu şase roţi dotat cu un arsenal de instrumente ştiinţifice. Aceste instrumente sunt dedicate căutării eventualelor microorganisme la suprafaţa Planetei Roşii, în cadrul unei misiuni în valoare de 2,7 miliarde de dolari, potrivit  AFP. Călătoria spre Marte va dura mai mult de 6 luni şi, dacă roverul va asoliza fără probleme, va începe o misiune ştiinţifică de mai mulţi ani în cadrul căreia va aduna câteva zeci de eşantioane de roci şi sol pentru a căuta eventualii microbi sau urmele lăsate de aceştia. Aceste eşantioane vor fi apoi recuperate de un viitor robot şi aduse pe Pământ în 2031.

O fereastră ce nu trebuie ratată

„Este una dintre cele două misiuni pe care le-am prioritizat pentru a fi siguri că le lansăm în iulie”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine. Pământul şi Marte ajung de aceeaşi parte a Soarelui la fiecare 26 de luni – o fereastră de lansare ce nu trebuie ratată”.

Perseverance va continua tradiţia celor patru misiuni cu rovere autonome trimise de NASA pe Marte începând cu sfârşitul anilor ’90, care, cu ajutorul sateliţilor rămaşi pe orbita marţiană, ne-au oferit o cantitate impresionantă de informaţii despre Planeta Roşie şi au demonstrat că Marte nu a fost mereu planeta deşertică şi rece din prezent.

În trecutul îndepărtat, pe Marte au existat condiţiile şi ingredientele necesare apariţiei vieţii: compuşi organici şi un climat favorabil. Oamenii de ştiinţă speră să descopere în eşantioanele ce vor fi adunate de Perseverance fosilele unor bacterii, fapt ce ar confirma că Marte a fost în trecutul îndepărtat o planetă vie…