Ambasadorul român în SUA: România are nevoie de o prezenţă permanentă a militarilor americani

Publicat: 13 feb. 2022, 18:18, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Ambasadorul român în SUA: România are nevoie de o prezenţă permanentă a militarilor americani

România are nevoie de o prezență permanentă a militarilor americani, având în vedere că este „o țară cu o istorie îndelungată şi traumatizantă în ceea ce priveşte agresiunea rusă”, a declarat, ambasadorul român în SUA Andrei Muraru, potrivit Washington Post.

„Ceea ce avem nevoie este o prezenţă permanentă a militarilor americani”, a declarat Andrei Muraru, conform Washington Post, care invocă declaraţiile sale, într-un material pe tema pregătirilor Occidentului pentru întărirea sistemului de apărare al estului în cazul unei invazii ruseşti în Ucraina.

Potrivit diplomatului, este nevoie ca flancul sud-estic al NATO să fie întărit, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia.

„Asta este ceea ce ne trebuie – o prezență permanentă – pentru că, aşa cum am văzut în ultimii şapte ani, Rusia nu este un prieten. Este foarte, foarte clar. România este o ţară cu o istorie îndelungată şi traumatizantă în ceea ce priveşte agresiunea rusă”, a subliniat Andrei Muraru.

Potrivit Washington Post, România, care s-a alăturat NATO în 2004, se simte în mod special expusă şi insistă pentru forţe suplimentare americane pe teritoriul său.

Totodată, sursa citată menționează că, dintre toate statele NATO, România are cea mai mare frontieră terestră cu Ucraina şi are şi zona de coastă a Mării Negre, care este greu de apărat.

„De asemenea, România găzduiește singura unitate operațională de apărare antirachetă Aegis Ashore din Europa, făcând țara o țintă a furiei Moscovei”, mai notează Washington Post.