Ambasadorul României la Viena: „Răbdarea noastră nu este fără sfârșit!”

Emil Hurezeanu spune, într-un interviu acordat presei austriece, că politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. „Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit!”, declară oficialul.

PROFIL: Cum vă explicaţi opoziția Austriei faţă de o aderare a României?

HUREZEANU: Austriecii susţin că mii de migranţi ilegali ajung în Europa prin România. Nu este adevărat, în România erau înainte mai puţin de două procente. Au urmat speculaţii: pe ce bază au fost respinse România şi Bulgaria, dar nu şi Croaţia?

PROFIL: Ce credeţi?

HUREZEANU: Poate că austriecilor Croaţia le este mai simpatică. Acolo îşi petrec concediile. Înţeleg că înaintea unor alegeri regionale se încearcă mobilizarea cât mai multor alegători. Însă Partidul Popular Austriac (ÖVP) a câştigat alegerile din Austria inferioară datorită unei politici mai severe faţă de migraţie? Nu!

PROFIL: De atunci s-a mai întâmplat câte ceva. În ce stadiu se află negocierile la acest moment?

HUREZEANU: De atunci au mai avut loc mai multe întâlniri bilaterale, dar nu auzim nimic concret dinspre zona politico-diplomatică. Ne-am bucura foarte mult dacă ministrul de externe Alexander Schallenberg şi ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, ar manifesta mai mult angajament în discuţiile cu noi. Ştim că mulţi politicieni de aici nu aprobă decizia. Vicecancelarul, primarul din Viena, ecologiştii şi cei din Neo. Toţi aşteaptă să audă vocea cancelarului federal. Dar aceasta se lasă aşteptată.

PROFIL: Ce credeţi, cât timp mai durează?

HUREZEANU: Înţeleg că dl cancelar trebuie să-şi salveze imaginea. Oricum, la sfârşitul lui ianuarie a confirmat că veto-ul rămâne. Care om de stat ar afirma după două luni că a fost doar o glumă, iar acum susţinem aderarea? Politicienii austrieci vorbesc la Bruxelles mereu despre solidaritate, unitate şi răbdare strategică. Dar răbdarea noastră nu este fără sfârşit. Nu vrem să mai aşteptăm încă doi-trei ani. Ceea ce ne trebuie, este un plan concret.

PROFIL: Cum ar arăta acesta?

HUREZEANU: Lăsând în urmă furia şi emoţiile prezente după veto. Dar nu vrem să aşteptăm până când spaţiul Schengen va fi reformat la nivelul UE. Suntem pregătiţi să colaborăm ca parteneri. Este fezabilă crearea unui nou centru la graniţa sârbă pentru a-i trimite înapoi pe refugiaţi. Însă în cazul în care ministrul Karner va veni la noi şi ne va spune, ca şi în Bulgaria, că trebuie să construiţi un gard la frontieră exact în acest loc, nu vom fi pătrunşi de entuziasm. Vrem să fim trataţi ca parteneri la nivel de egalitate. Vrem de asemenea să ni se spună că anul acesta mai există încă o posibilitate.

PROFIL: Înseamnă că vă aşteptaţi la un anunţ în acest an?

HUREZEANU: Da, la o declaraţie prin iunie, iar în al doilea semestru, la o decizie concretă. Anul viitor ar fi foarte complicat. Pretutindeni vor avea loc alegeri – la nivel UE, în Austria, în România. Ne aflăm într-o situaţie dificilă din cauza războiului, a scumpirilor şi a veto-ului. Ne vom confrunta cu un populism intens atât în România, cât şi în alte părţi ale Europei.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Hurezeanu, intrarea Romaniei si a Bulgariei in spatiul SCHENGEN, nu trebuie sa depinda de votul Austriei si nici a unei tari membra UE. Tarile membre SCHENGEN au fost supuse la vot cand au devenit membre ?. Nu, Obiectivul de baza al CEE respectiv UE este liberalizarea comertului tarilor membre si punerea in comun/desfiintarea tarifelor vamale. Ca urmare aacestui obiectiv, toate tarile membre UE trebuie sa beneficieze de el, fara vot. In legatura cu migrantii Austria nu are dreptate, motivul impotrivirii este altul. Dar , dupa mine Ceausescu era mai destept decat voi toti. Ca sa reduca migratia in Europa, el le dadea de mancare migrantilor, oamenilor din tarile africane si asiatice, exportand la preturi convenabile produse alimentare si produse agricole. Austria deacat sa faca atata caz cu migrantii, mai bine dezvolta niste companii in acele tari ca sa creeze locuri de munca acolo, pentru ca eu cred ca oamenii aceea nu migreazxa de fericiti ce sunt, de bine ce traiesc. trebuie sa aiba unde sa munceasca, sa-si castige traiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...