Amenzi de peste 300.000 lei pentru nerespectarea Legii Apelor

În acțiunile de control curente, de la începutul anului și până în prezent, cei 5 inspectori din cadrul Administrației Bazinale de Apă Siret au aplicat amenzi în valoare de 335000 lei, în urma efectuării a 76 de controale de gospodărire a apelor. Dintre acestea, 37 controale au vizat activitatea de extragere a agregatelor minerale, 6 au vizat modul de funcționare a stațiilor de epurare, 21 de controale au fost efectuate în urma sesizărilor primite de la diverse entități, pe problematici specifice gospodăririi apelor, în timp ce alte 12 au vizat alte tipuri de activități.

Au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale principale, din care 29 de avertismente și 7 amenzi în valoare totală de 335000 lei. Pe lângă acestea, au fost stabilite și sancțiuni complementare, dintre care una constă în suspendarea activității și 3 în desființarea lucrărilor ilegale.

De asemenea, într-una dintre situații, au fost înaintate către organele de poliție documentele necesare începerii urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de extragere a agregatelor minerale fără deținerea actelor de reglementare necesare în domeniul gospodăririi apelor, transmite Administrația Bazinală de Apă Siret într-un comunicat.

”Legea trebuie respectată indiferent de activitatea pe care o desfășurăm. Exploatarea ilegală a agregatelor minerale are consecințe negative majore și iremediabile, atât asupra mediului, cât și asupra lucrărilor hidrotehnice sau a infrastructurii rutiere. Nu în ultimul rând, efectele se resimt și în plan economic, iar stoparea ilegalităților are consecințe benefice asupra bugetului și a nivelului economiei în general”, a declarat Relu Adam, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret.

Totodată, s-au întreprins demersuri pentru recuperarea contravalorii prejudiciilor rezultate din volumul de agregate minerale extras ilegal, valoarea estimată fiind de 742229 lei.

Administrația Bazinală de Apă Siret, prin activitatea de inspecție, se asigură că folosințele de apă funcționează cu respectarea legislației în domeniu, iar inspectorii efectuează pe tot parcursul anului controale planificate, tematice, inopinate ori de altă natură care sunt specifice acestei activități, potrivit sursei citate.

Administrația Bazinală de Apă Siret este unitate subordonată Administrației Naționale ”Apele Române” și are în administrare 735 de cursuri de apă codificate, cu o lungime a rețelei hidrografice de 10.415 kilometri. Instituția gestionează cel mai mare bazin hidrografic din țară – bazinul Siret – cu o suprafață de 27.949,01 kilometri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...