Americanii care au plecat de la Arad ar putea alege drept sediu principal un mic oraş din Oltenia

Publicat: 03 mai 2025, 11:54, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Americanii care au plecat de la Arad ar putea alege drept sediu principal un mic oraş din Oltenia
Fabrica de vagoane Caracal | sursa foto: Puterea.ro

Americanii de la Greenbrier, care au închis fabrica de la Arad, ar putea să-şi mute sediul social într-un mic oraş din Oltenia.

Americanii îşi mută sediul

Este vorba despre municipiul Caracal din judeţul Olt, unde Greenbrier a investit masiv într-o fabrică de vagoane.

„Ar fi un mare avantaj! Ştiţi că orice mare fabrică ce îşi are sediul social în localitatea respectivă, cotă parte din impozitul pe profit şi din TVA, se duce la bugetul local al localităţii respective. Cât stabileşte Guvernul! Păi ştiţi ce înseamnă pentru noi asta?

Neoficial, ştiu că se va muta! Dar nu se va muta anul ăsta, poate nici anul viitor. Nu e o chestie foarte simplă“, a declarat primarul din Caracal, Ion Doldurea.

Grupul american Greenbrier a anunțat închiderea fabricii din Arad, afectând aproximativ 800 de angajați, din cauza unor dificultăți economice și logistice. Compania va continua activitatea de producție în fabricile din Caracal și Drobeta Turnu Severin, unde își va concentra investițiile viitoare. Greenbrier, prezent în România din 2016 prin achiziția Astra Rail Industries, a promis sprijin pentru angajații afectați și își menține angajamentul pentru dezvoltarea pe termen lung în regiune.

„La Arad a fost şi o chestie specială: fabrica, fiind foarte veche, oraşul s-a dezvoltat în jurul ei. La un moment dat, fabrica a ajus în mijlocul oraşului. Orice vagon care intra bloca o stradă, un bulevard. Deci nu se putea… Au trecut cei 10 ani în care aveau misiunea să mute şi s-au pregătit. La Caracal, au făcut într-adevăr investiţii foarte frumoase, foarte serioase“, a mai declarat Ion Doldurea.

Edilul a ţinut să precizeze că administraţia locală are o relaţie „specială“ cu cei care se află în conducerea societăţii cu capital SUA.

„Acţionariatul este american, chiar au investit, ne bucurăm de o simpatie, ne-au mai donat şi o grădiniţă cu creşă din cartierul HCC, care fusese pe vremuri a fabricii de vagoane. Ne-au dat-o fără niciun fel de pretenţie. Acum, iată, facem acest transfer care e o afacere foarte bună mai ales pentru noi“, a conchis Doldurea.