ANAF-ul te urmărește pe Facebook, în concediu, peste tot. „Venim după voi”

Publicat: 18 iun. 2022, 12:30, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
ANAF-ul te urmărește pe Facebook, în concediu, peste tot.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță controale masive, începând cu data de 1 iulie, pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a declarat preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, recent numit în funcție. Cu alte cuvinte mesajul s-ar traduce cam așa: băgați-vă mințile în cap și plătiți taxele la stat că oricum suntem cu ochii pe voi.

Nu de alta, dar contribuabilii din România, adică CNP-uri, cum le spune Heiuș, trebuie să înțeleagă că nu pot să fenteze statul la infinit. ANAF promite totuși discreție, secretul fiscal și dreptul la viață privată a persoanei. Dacă se ajunge cumva în instanță, sigur nu veți avea câștig de cauză, pentru că, potrivit statisticilor oficiale, 80% din cei care au încercat acest lucru au pierdut, avertizează Heiuș.

Cum îl descoperă ANAF-ul pe contribuabilul care înșală statul? În primul rând, de pe Facebook.

„Suntem pregătiți să controlăm pe bunica și pe mătușa care au spus că a donat ..(…) Putem descoperi și câte concedii a făcut, poți să vezi ieșirile din țară și destinațiile, se cam știu care sunt prețurile, se poate face efectiv o estimare a venitului, pornind de la bunurile și cheltuielile pe care le are și banii pe care i-a angajat și vedem… poți să iei informații de peste tot, inclusiv de pe Facebook, poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să pot face estimări”, susține Heiuș.

Șeful ANAF spune că vrea să facă ordine în piață și lumea să plătească impozite conform cu averea deținută.

Este o “jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit”, mai arată Heiuș.

Potrivit datelor ANAF, la acest moment, ar exista undeva la 561.000 de români care nu și-au declarat veniturile reale obținute. De altfel, ei sunt și primii luați în vizor.

„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro”, a precizat Heiuș.

Așa că aveți grijă, vigilență mare.