Analiza BBC, în pragul alegerilor din România: Regele TikTok, conturi suspecte și plăți secrete către influenceri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/colajs-peschir-georgescu.jpg)
Românii se întorc la urne în acest weekend, într-un context electoral fără precedent, după anularea controversată a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, scrie BBC într-o analiză.
BBC despre alegerile din România
Decizia, care a stârnit proteste masive și instabilitate la nivel național, a fost luată în urma unor acuzații grave privind interferențe externe, conturi suspecte de TikTok și plăți ascunse către influenceri online.
Călin Georgescu, un candidat independent cu poziții pro-ruse, a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor, obținând aproape 23% din voturi, în ciuda faptului că nu a desfășurat o campanie clasică și a declarat un buget electoral zero. Jurnaliştii britanici remarcă faptul că ascensiunea sa spectaculoasă s-a bazat pe conținut viral pe TikTok, unde apărea călărind sau practicând judo, în imagini încărcate de simbolism naționalist.
„Ulterior, victoria sa a fost anulată. Autoritățile l-au acuzat pe Georgescu de tentativă de subminare a ordinii constituționale, iar acesta a fost reținut și exclus din cursa electorală. El neagă toate acuzațiile și acuză la rândul său statul că «a inventat probe pentru a fura alegerile»“, scrie BBC.
Campania PNL, confiscată de influencerii lui Georgescu
În centrul scandalului se află o presupusă operațiune de influențare a opiniei publice pe TikTok, unde peste 100 de influenceri au fost plătiți să posteze mesaje subtile în favoarea unui candidat. Deși nu l-au menționat explicit pe Georgescu, clipurile au fost invadate de mii de comentarii pro-Georgescu, generate de o rețea de peste 27.000 de conturi false, potrivit unei investigații TikTok.
Jurnaliştii BBC vorbesc şi despre campania #stabilitateșiintegritate, lansată înaintea votului, a fost inițial finanțată de Partidul Național Liberal (PNL), dar a fost „confiscată” online și asociată cu Georgescu, potrivit unui raport al Fiscului român. Influencerii implicați spun că nu au știut cine i-a angajat, fiind contractați prin platforme de marketing automatizat.
„Regele TikTok-ului”
În martie, influencerul Bogdan Peschir, supranumit „Regele TikTok-ului”, a fost arestat preventiv pentru că ar fi plătit peste 900.000 de dolari către creatori de conținut pentru a influența votul, prin cadouri virtuale transformabile în bani reali. BBC arată că Peschir și avocații săi susțin că plățile nu au avut scop electoral.
„Cu alegerile reluate pe fundalul anchetelor în curs la nivelul Comisiei Europene și al instanțelor românești, liderul AUR, George Simion, conduce în sondaje, urmat de Crin Antonescu (PNL) și Nicușor Dan (independent).
Mulți români rămân frustrați de lipsa unor dovezi clare privind implicarea Rusiei, în timp ce temerile legate de influența platformelor sociale asupra procesului democratic se intensifică. Anchetele continuă, dar imaginea de ansamblu rămâne încă neclară“, concluzionează BBC.