Analiză. Număr record de tranzacții în România, în 2021. Se anunță un an 2022 la fel de promițător

Anul 2021 a adus un număr record de tranzacţii în România, cele mai active sectoare fiind imobiliarele (inclusiv construcţiile), tehnologia, energia şi industria. Piaţa de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions – M&A) are o valoare totală estimată de până la 4,4 miliarde de euro, superioară celei din anul anterior (3,9 – 4,1 miliarde de euro), fiind înregistrate în total 137 de tranzacții, potrivit unei analize efectuate de compania de consultanță Deloitte România.

Dacă 2020 și 2021 au fost doi ani buni pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii, perspectivele se arată promițătoare și pentru 2022, potrivit autorilor analizei.

În 2021, din cele 4 – 4,4 miliarde de euro, valoarea totală estimată a pieţei, atât pentru tranzacţiile cu valori comunicate, cât şi pentru cele cu valori nedivulgate, o sumă de 2,3 miliarde de euro reprezintă tranzacţiile cu valori comunicate, potrivit unui comunicat al companiei.  

„Pandemia a catalizat activitatea de fuziuni şi achiziţii în toate aspectele sale, ceea ce, pe de o parte, a remodelat atât businessurile tradiţionale, dar şi non-tradiţionale, iar, de pe altă parte, a generat un val de stimulente macroeconomice, care favorizează activitatea M&A. Activitatea globală de M&A a atins niveluri record în 2021. În România, 2021 şi 2020 au fost ani foarte buni pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii. Analiza noastră sugerează că dinamica pozitivă se va menţine, aşadar anticipăm o activitate fără precedent în următorii ani”, a declarat Iulia Bratu, director Corporate Finance, Deloitte România.

2022, un an promițător

Anul trecut, au avut loc cinci tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro, în timp ce 24 tranzacții au fost de peste 5 milioane euro.

„În 2021, interesul businessurilor locale pentru listarea la bursă şi pentru atragerea de finanţare prin intermediul bursei a fost semnificativ mai mare comparativ cu anii anteriori. Merită menţionat şi că numărul de tranzacţii cu valori de peste 5 milioane de euro în care au fost implicate firme de capital privat de partea vânzătorului sau a cumpărătorului a crescut în ultimul an şi a ajuns la 24. Un alt aspect notabil este că firmele locale de capital privat şi-au majorat investiţiile în 2021, ceea ce indică maturizarea pieţei locale de profil. Având în vedere modul în care a evoluat 2021 faţă de anii trecuţi, dezvoltarea pieţei regionale şi globale de M&A în 2021 şi tranzacţiile aflate în faze incipiente în acest moment, 2022 va fi un an promiţător din perspectiva fuziunilor şi achiziţiilor. Cred că România va rămâne o destinaţie atrăgătoare pentru investitori,” a precizat Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă Financiară Deloitte România.

Topul tranzacțiilor

În topul tranzacțiilor intră Romgaz, cu acţionar majoritar statul roman, care a ajuns la un acord pentru a achiziţiona o participaţie de 50% în Neptun Deep, proiectul offshore de gaze naturale din Marea Neagră, de la ExxonMobil din SUA, pentru o valoare comunicată de 920 de milioane de euro, tranzacţie a cărei finalizare este aşteptată pentru primul trimestru din 2022.

De asemenea, în top se mai află Novalpina Capital, cu sediul la Londra, care a achiziţionat MaxBet România, pentru o valoare estimată de 250 de milioane de euro; preluarea de către Glovo a operaţiunilor Delivery Hero din regiunea Balcanilor (170 de milioane de euro); fondul maghiar de capital privat Adventum a cumpărat Hermes Business Campus de la Atenor (150 de milioane de euro); preluarea de către Hidroelectrica a Crucea Wind Farm şi a Steag Energie (130 de milioane de euro).

Cele mai active sectoare în funcţie de volumul tranzacţiilor au fost imobiliarele (inclusiv construcţiile), tehnologia, energia şi industria. Împreună, acestea au generat 76 de tranzacţii. Din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor, cel mai activ sector a fost cel imobiliar, urmat de energie şi retail şi distribuţie.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Soft pentru estimarea distrugerilor de cladiri in razboi, creat la Galati

Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea...

Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un...

Diana Șoșoacă – schimbare „serioasă” de planuri: nu mai candidează la...

Senatoarea Diana Șoșoacă, cunoscută pentru ieșirile ei controversate și pozițiile extrem de critice față de autorități, pare să fi făcut o altă "mutare strategică"...