Analiză: Pe ce se bazează PIB-ul Rusiei

Publicat: 19 mart. 2022, 15:30, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Analiză: Pe ce se bazează PIB-ul Rusiei

În acest moment, potrivit analiștilor internaționali, asistăm la o schimbare în plan economic ce va avea efecte pe termen lung. Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre cum va arăta economia mondială după invazia Rusiei în Ucraina. Coșea este de părere că toate aceste mișcări pe piața economiei mondiale nu a început curând, ci acum 20 de ani…

„Schimbările astea de care se vorbește au început mai demult, cu vreo 20 de ani în urmă, le-am văzut dar nu s-au luat măsuri, ele au fost atacate pentru prima oară sub președinția domnului Trump. (…) Trump a declanșat ceea ce noi cunoaștem ca fiind războiul comercial între Statele Unite și China. (…) O schimbare care a dus surpinzător daune și economiie americane. Ce se întâmplă acum e mai complicat, începe să aibă aspectele unei schimbări pe termen lung. Atacurile acestea mediatice cu „atenție va veni foametea”, „va fi foarte scump”, nu pot fi tratate cu mare seriozitate”, și-a exprimat Mircea Coșea părerea, la Europa FM. Totodată, specialistul consideră că aceste schimbări vor modela și politicile europene în ceea de privește dependența de energie rusească.

„Această criză va accelera într-o manieră foarte specială a politicilor europene a dependenței față de energia rusească. Va fi o schimbare de comportament, consumerismul va fi atacat (…), nu însă izolând Rusia în mod definitiv. Rusia nu poate fi izolată în mod definitiv, ea trebuie adusă la ordine, asta probabil se va întâmpla, dacă se va întâmpla, cu schimbarea actualei conduceri de la Kremlin.”

Cetățeanul rus din marile orașe, trăiește într-o lume cu anumite note de occidentalism

Chiar dacă sancțiunile Occidentului au lovit puternic Rusia, nu au îngenuncheat-o, mai spune profesorul de economie, care adaugă că Moscova nu-și permite însă să renunțe la exporturile de energie. Ideea pe care merge specailistul este aceea că, pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, Rusia nu poate renunța la exportul de energie, altfel economia cade. De asemenea, crede că sancțiunile vor fi teribile, dar nu vor duce la îngenuncherea Rusiei.

„Pentru Rusia, problema e mai complicată, e aproape o țară slab dezvoltată, își bazează PIB-ul pe exportul de energie, a mers pe acest drum pentru că e foarte convenabil. (…) Problema este ce va face Rusia? Eu aici pun accentul pe cetățeanul rus (…) Cetățeanul rus din marile orașe, de câțiva ani de zile, trăiește într-o lume care are anumite note de occidentalism (…) s-a obișnuit cu o anumită libertate de informare. Retragerea din Rusia a unităților productive face să crească șomajul, toate acumulările de valute sunt blocate (…) Rusia e blamată peste tot și cred că nu convine asta cetățeanului care nu are de a face cu așa ceva”, este de părere Mircea Coșea.

Nu în ultimul rând, profesorul consideră că, în tot acest reset economic, „noi, astăzi, suntem o victimă colaterală”…