Analiză Reuters: Când se iese din pandemie

Publicat: 04 nov. 2021, 10:30, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Analiză Reuters: Când se iese din pandemie

Oamenii de știință analizează deja când și unde va avea loc tranziția COVID-19 la o boală endemică. În acest sens, Reuters a realizat interviuri cu mai mulți specialiști.

Potrivit Reuters, experții se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să fi avut o combinație de rate ridicate de vaccinare și imunitate naturală în rândul persoanelor care au fost infectate cu coronavirusul, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India. Dar ei avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil, care suferă mutații pe măsură ce se răspândește printre populațiile nevaccinate. Niciun cercetător nu ar exclude complet ceea ce unii au numit un „scenariu apocaliptic”, în care virusul suferă o mutație până la punctul în care se sustrage imunității câștigate cu greu. Cu toate acestea, ei și-au exprimat încrederea tot mai mare că multe țări vor fi lăsat în urmă ce a fost mai rău în ceea ce privește pandemia în anul următor.

Înainte de Revelion 2022?

Credem că între acest moment și sfârșitul anului 2022, acesta este punctul în care vom avea controlul asupra acestui virus… în care putem reduce semnificativ bolile grave și decesele”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog care conduce răspunsul COVID-19 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Punctul de vedere al agenției se bazează pe munca depusă împreună cu experții în boli care trasează evoluția probabilă a pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul anului 2022, OMS urmărește ca 70% din populația lumii să fie vaccinată. „Dacă vom atinge acest obiectiv, vom fi într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Van Kerkhove.

Între timp, ea își face griji cu privire la țările care ridică prematur precauțiile COVID: „Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe străzi, ca și cum totul s-ar fi terminat”. Cazurile și decesele cauzate de COVID-19 au scăzut din august în aproape toate regiunile lumii, potrivit raportului OMS din 26 octombrie. Europa a fost o excepție, tulpina Delta făcând noi ravagii în țări cu o acoperire vaccinală scăzută, cum ar fi Rusia și România, precum și în locuri care au ridicat cerințele privind purtarea măștii.

Se face tranziția de la faza pandemică, la faza mai endemică

Varianta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infecții în țări precum Singapore și China, care au rate ridicate de vaccinare, dar o imunitate naturală redusă din cauza măsurilor de izolare mult mai stricte. „Tranziția va fi diferită în fiecare loc, deoarece va fi determinată de gradul de imunitate din populație din cauza infecției naturale și, desigur, de distribuția vaccinurilor, care este variabilă… de la un județ la altul, de la o țară la alta”, a declarat Marc Lipsitch, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Mai mulți experți au declarat că se așteaptă ca valul Delta din SUA să se încheie în această lună și să reprezinte ultimul val major de COVID-19.

Facem tranziția de la faza pandemică la faza mai endemică a acestui virus, în care acest virus devine pur și simplu o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, a declarat fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, Scott Gottlieb. Chris Murray, unul dintre cei mai importanți cercetători de la Universitatea din Washington, consideră, de asemenea, că valul de cazuri Delta din SUA se va încheia în noiembrie.

„Vom intra într-o creștere foarte modestă în timpul iernii” a cazurilor de COVID-19, a spus el. „Dacă nu există noi variante majore, atunci COVID începe să se reducă cu adevărat în aprilie”, a completat el. Chiar și acolo unde numărul cazurilor crește brusc, deoarece țările renunță la restricțiile pandemice, ca în Marea Britanie, vaccinurile par să țină oamenii departe de spital. Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College din Londra a declarat că „cea mai mare parte a pandemiei ca urgență a rămas în urmă” pentru Marea Britanie.

Ce se va întâmpla cu COVID-19 după ce nu va mai fi pandemie

Se așteaptă totuși ca SARS-CoV-2 să rămână un factor major de îmbolnăvire și deces în anii următori, la fel ca alte boli endemice, cum ar fi malaria. „Endemică nu înseamnă benignă”, a spus Van Kerkhove. Unii experți spun că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca rujeola, care încă provoacă epidemii în populațiile în care acoperirea vaccinală este scăzută. Alții văd COVID-19 devenind mai degrabă o boală respiratorie sezonieră, cum ar fi gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând mai ales copiii, dar acest lucru ar putea dura zeci de ani, au precizat alți experți.

Epidemiologul Neil Ferguson de la Imperial College se așteaptă la decese peste medie în Marea Britanie din cauza bolilor respiratorii cauzate de COVID-19 în următorii doi-cinci ani, dar a spus că este puțin probabil ca acesta să copleșească sistemele de sănătate sau să necesite reimpunerea distanțării sociale. „Va fi o evoluție treptată. Vom avea de-a face cu acest virus ca fiind mai persistent”, a completat el. Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center, care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, vede un val de iarnă mai blând în Statele Unite, urmat de o tranziție la o boală endemică în 2022-2023. El preconizează între 50.000 și 100.000 de decese COVID-19 în SUA pe an, pe lângă cele aproximativ 30.000 de decese anuale cauzate de gripă.

Totuși, Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru inovații în pregătirea pentru epidemii, esate cel care vorbește despre ceea ce îl ține treaz noaptea: „Îngrijorarea că ar putea apărea o variantă care să se sustragă vaccinurilor noastre și să eludeze imunitatea în urma unei infecții anterioare. Asta ar fi ca și cum o nouă pandemie COVID ar apărea chiar în timp ce noi suntem încă în cea veche”