Analiză Reuters: Românii nu cred în COVID până nu mor

Publicat: 13 oct. 2021, 08:45, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Analiză Reuters: Românii nu cred în COVID până nu mor
covid-19, mască

Românii nu cred în COVID până nu mor. Aceasta este concluzia jurnaliștilor de la Agenția Reuters, care au realizat un amplu reportaj despre scepticismul românilor față de vaccinul împotriva COVID.

Datele citate de Reuters arată că un român a murit de Covid la fiecare 6 minute în primele 10 zile din octombrie. Reuters scrie că românii nu cred în cifrele care arată zilnic bilanțul îmbolnăvirilor și al deceslor de COVID. Cifrele nu-i îngrijorează și refuză în continuare să se vaccineze. Jurnaliștii au mers într-o localitate din apropierea Bucureștiului, cu o rată ridicată de infectare în valul 4, și cu o rată mică de vaccinare: în Adunații-Copăceni, județul Giurgiu. Un localnic spune că nu crede în eficiența vaccinului anti COVID, dar acceptă că s-ar vaccine dacă vreun membru al familiei sale s-ar infecta.

Alți localnici spun că se tem de efectele secundare. Proprietarul unui magazin din comună, care s-a vaccinat, povestește că cei mai mulți dintre clienții săi nu cred în datele prezentate de autorități. „Oamenii nu cred până nu mor” – spune localnicul.

În Adunații Copăceni, doar 1 din 7 persoane e vaccinată

De altfel, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat din ce categorii sunt cei care s-au vaccinat, totuși, în ultima perioadă: „Probabil că vorbim despre acel segment populațional care, în perioada în care numărul de cazuri a scăzut foarte mult, a amânat decizia de vaccinare. Dar și o altă parte din rândul celor ezitanți, care în momentul de față au o altă percepție față de riscul de îmbolnăvire și teama de boală și complicațiile ei pe termen lung”.

În Adunații Copăceni, doar 1 din 7 persoane e vaccinată, în timp ce rata de infectare este de 15 la 1.000 de locuitori.