Analizele medicale în scop preventiv ”nu mai sunt legate de plafon”, spune ministrul Sănătății

Noul contract cadru, aflat în dezbatere publică, prevede ca, în scop preventiv, pacientul să poată face analize medicale chiar dacă a fost depășit plafonul.

”Există în noul contract cadru o prevedere  privitoare la analizele care sunt efectuate în scop preventiv – pentru că ne dorim să avem o depistare cât mai rapidă a bolilor. Pacienții au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv; analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depășească plafonul. Nu mai sunt legate de plafon”, a explicat ministrul Sănătății, pentru TVR.

Esențial este rolul medicului de familie, care decide dacă pacientul are sau nu nevoie de analize pentru depistarea în faze preoce a unor boli care pot fi vindecate.

”Medicul decide dacă un pacient vine la o consultație preventivă și are nevoie de analize în funcție de riscurile pe care le are și de unele probleme de screening pe care le-ar putea depista medicul, să îi recomande aceste analize. Dacă s-ar face consultațiile preventive la timp, am putea depista anumite riscuri, am putea face anumite recomandări pentru a scădea riscurile și am putea să vedem dacă se diagnostichează precoce o boală care poate fi chiar vindecată”, spune medicul Sanda Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...