Anca Dragu: Vom crea un grup de lucru care să elaboreze un cod al accesibilității

Publicat: 21 aug. 2021, 14:00, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Anca Dragu: Vom crea un grup de lucru care să elaboreze un cod al accesibilității
Anca Dragu (Sursa; Inquam Photos / Cornel Putan Alin)

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a participat vineri la primul atelier de accesibilitate dedicat persoanelor cu dizabilităţi organizat la Bistriţa în cadrul evenimentului cultural „Povestea vinului pe pasajele Bistriţei” de către întreprinderea socială Inclusive Access şi asociaţia Alfabetul Scripor, ocazie cu care a vorbit despre intenţia sa de a crea un grup de lucru care să elaboreze un cod al accesibilităţii.

Vreau să pun bazele unui grup de lucru integrat, în care să fie reprezentate asociaţii din această zonă, astfel încât să putem elabora un cod al accesibilităţii. Da, avem un cadru legal, Legea 448, este o lege incompletă şi depăşită şi, mai ales, neaplicată. Nu toate tipurile de dizabilităţi sunt incluse în legislaţie şi, în primul rând, nu oferă servicii, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să fie integrate, să aibă acces la o viaţă reală normală, o viaţă cât mai aproape de cea a persoanelor fără dizabilităţi. Vorbim aici de a reda demnitatea vieţii pentru oamenii care s-au născut mai puţin norocoşi decât mine, de exemplu„, a afirmat Anca Dragu.

Preşedinta Senatului a lansat o invitaţie tuturor asociaţiilor şi întreprinderilor sociale prezente la acest atelier de accesibilitate de a se alătura grupului de lucru, menit să creeze o legislaţie adaptată la nevoile actuale şi reale ale persoanelor cu dizabilităţi.

Ştim că nu suntem prietenoşi cu accesul, nici cu accesul fizic, dar nici accesul la alte tipuri de servicii. Vă aştept să faceţi parte din acest grup de lucru, să putem într-un orizont de timp de câteva luni să elaborăm acest codex, pe care să îl transformăm într-o lege şi apoi, foarte important, să urmărim implementarea. Este o activitate grea, dar nu ne lăsăm„, a mai spus Dragu.

Persoanele invitate la evenimentul de la Bistriţa au vorbit despre accesibilitate ca fiind primul pas spre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi despre experienţele proprii sau indirecte care le-au făcut să se implice în acest domeniu.

Astfel de ateliere de accesibilitate vor fi organizate şi în zilele de sâmbătă şi duminică, iar printre provocările lansate persoanelor sănătoase este de a se pune în pielea unei persoane imobilizate într-un scaun cu rotile şi de a încerca să se deplaseze în acest mod pe străzi şi trotuare.

Potrivit managerului întreprinderii sociale Inclusive Access, Andrei Nicu, la această dată există înregistrate peste 18.300 de persoane cu dizabilităţi în judeţul Bistriţa-Năsăud, cele mai multe cu dizabilităţi fizice, mintale şi vizuale.