Anchetă: „Petrecerile Covid” EXISTĂ?

Publicat: 22 iul. 2020, 22:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Anchetă: „Petrecerile Covid” EXISTĂ?

Aparent, o persoană infectată este chemată la petrecere, împreună cu cei neinfectați și se pariază pe cine ajunge să contracteze mai întâi boala…În luna aprilie specialistul în boli infecțioase Greta Bauer denunța în New York Times „petrecerile coronavirus”, mărturisind însă că a auzit doar zvonuri despre ele. În mai, Departamentul de Sănătate de la Washington comunica faptul că a „primit informații” despre organizarea acestor petreceri, alertând publicul despre faptul ca „e o idee foarte proastă! Este periculos și pune oamenii în pericol de spitalizare sau chiar de moarte”…

Povestea unui tânăru de 30 de ani, care a participat la o astfel de pretrecere și care, înainte de a muri, a spus asistentei care îl îngrijea: „Cred că am făcut o eroare”, a fost distribuită masiv în media internațională. Dar la originea acestei drame există doar mărturii îndoielnice, pe care niciun canal mass-media nu le-a putut verifica. Jane Appleby, medic șef la spitalul din San Antonio (Texas), a explicat mai multor că o asistentă i-a transmis că „de curând” a pierdut un tânăr pacient care a murit de Covid-19 după ce, potrivit propriilor relatări, a făcut „greșeala” de a participa la una dintre aceste petreceri, crezând că boala este o „farsă”.

Unde e adevărul?

Meghan DeBolt, ofițer de sănătate publică din Walla Walla, statul Washington,  declara că cel puțin doi pacienți care aveau boala au participat la „petreceri Covid-19”. Și-a retras afirmatiile două zile mai târziu, în același New York Times: „Am descoperit că nu există petreceri organizate în scopul îmbolnăvirii intenționate”, a declarat ea. Povești similare însă ai continuat să se propage. De fiecare dată, nu au existat dovezi ale unei intenții reale de a fi contaminați. În Kentucky, „petrecerile coronavirusului” păreau mai degrabă petreceri între tineri care refuzau să se izoleze. În Alabama, un consilier al orașului din Tuskalossa a declarat că studenții organizează astfel de petreceri și chiar pariază pe cine se contaminează primul. Informații confirmate de șeful pompierilor din oraș. Dar… înainte ca departamentul de sănătate să spuna că, de fapt, nu a fost în măsură să verifice dacă au avut loc astfel de petreceri.

Un fel de „petreceri de sfârșit de lume”

Aurore Van de Winkel, specialistă în legende urbane, remarcă că acest tip de poveste este departe de a fi nouă și a existat înainte de pandemie. Pentru ea, aceste mărturii ale petrecerilor sunt extrapolate de la evenimente care au existat cu adevărat, „în ajunul izolarii”, un fel de „petreceri de sfârșit de lume, așa cum au existat și în trecut”. Ea citează festivaluri similare în 1910, când Cometa Haley s-a apropiat de Pământ, sau în 2012 „când unii au crezut că este vorba despre apocalipsă”. By the way, în Statele Unite, zvonurile unor « petreceri de varicelă » sunt vehiculate în mod regulat de către familii.

„Deocamdată cred că ele nu există, sau poate fi un microfenomen. Nu avem informații concrete și toate comentariile transmise de mass-media se bazează pe surse care nu sunt neapărat credibile”, explică Jeremy Ward, sociolog și cercetător la Sorbona. Jeremy Ward, conchide, potrivit smartradio.ro, că „este o modalitate de a denunța lipsa de grijă a publicului. Pentru mass-media și instituții este mai ușor să facă dintr-un caz extrem ca acesta, un mesaj de prevenire”.

Deci fake?

Să ducem ancheta în acest sens, mai departe. “Verificarea faptelor: se pot întâmpla petreceri Covid, dar acesta este altceva!”, scrie India Today. Care subliniază că o imagine a unui grup de tineri care beau dintr-o găleată cu Sangria circulă pe rețelele de socializare cu pretenția că așa se desfășoară petrecerile Covid în Alabama. “Este o poză veche din Spania care arată un grup de tineri care beau alcool dintr-o găleată”, notează aceeași sursă. Textul suprapus pe imagine este: „Colegii studenți din Alabama se aruncă în <petrecerile Covid-19>, pentru a vedea cine poate prinde virusul întâi. Invită intenționat pe cei care au fost testați pozitiv  și fac pariuri cine o să ia virusul”. Deci, o știre fake. “Căutând imaginea virală, am descoperit că imaginea originală a fost la un articol de știri publicat în 2007 pe Insula Mallorca, o destinație de vacanță în Spania. Imaginea virală trebuie să fi fost filmată dintr-un bar Ballermann din Mallorca în 2007 sau chiar înainte”, evidențiază India Today.

Revenim la faptul că mai multe organizații media, inclusiv „The Guardian” au raportat despre moartea bărbatului de 30 de ani menționat mai sus, după ce a participat la o „petrecere Covid” în Texas. A fost găsit, tot potrivit India Today, un raport „ABC News” în care consilierul municipal al orașului Tuscaloosa din Alabama, Sonya McKinstry, a confirmat că într-adevăr se organizau petreceri Covid. „Studenții au organizat petreceri Covid ca joc, pentru a se infecta în mod intenționat.

Universitatea din Alabama a dat o replica și a spus că, deși sunt conștienți de zvonuri despre petrecerile Covid, nu au putut identifica niciun student care a participat la o astfel de petrecere. Cu toate acestea, nu există multe detalii credibile cu privire la aceste petreceri.