Andrei Duma: SUA au cei mai buni jucători pe piaţa criptomonedelor, dar nu există companie de top în crypto fără măcar un inginer român
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2021/02/bitcoin-2008262_1280.jpg)
SUA au cei mai buni jucători pe piaţa criptomonedelor, dar nu există companie de top în crypto fără măcar un inginer român, a declarat, într-un interviu acordat ziarului Puterea, Andrei Duma, Head of DeFi (responsabil de strategia financiară descentralizată a proiectelor crypto) la LI.FI, o companie specializată în soluții de interoperabilitate pentru finanțe descentralizate (DeFi).
SUA, de departe țara cu cei mai buni jucători pe piața crypto
„SUA sunt de departe țara cu cei mai buni jucători pe piața crypto. Au cel mai mult talent, au toți banii din lume să investească și cultivă acel talent. Cu siguranță, investitorii americani au mijloacele necesare și au și voința necesară să facă să fie un hub Statele Unite.„
„Să știți că sunt sunt foarte mulți ingineri buni ]n România. Nu există companie de top în crypto în care eu să nu fi întâlnit măcar un român. Nu știu dacă suntem atât de focusați pe antreprenoriat, cu toate că avem destul de multe companii și în România, însă avem foarte mulți oameni extrem de deștepți care lucrează în companii și care împing industria mai departe„, a spus Andrei Duma.
Expertul în domeniul criptomonedelor a menţionat lansarea în SUA a primului Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund / fond tranzacţionabil la bursă), care a oferit oportunităţi investitorilor instituționali precum fondurile de pensii, fonduri de investiții, care pot să investească doar reglementat. Ele nu pot să cumpere de pe piețe secundare, adică direct bitcoin și orice altă criptomonedă, ci au nevoie de un cadru legal, care li s-a oferit.
După foarte mulți ani, după foarte multe presiuni politice, a fost un dans de du-te-vino care într-un final a s-a terminat cu succes pentru piața crypto și pentru toți investitorii, inclusiv pentru cei tradiţionali precum BlackRock, cea mai mare companie de administrare a activelor din lume.
BlackRock este custode pentru aceste instrumente financiare numite ETF.
Situaţia în România
„Există nişte ghiduri de la ANAF despre plata impozitelor. BNR nu reglementează şi nu recunoaşte criptomoneda, în mai toate ţările este tot aşa. Vor veni şi reglementările, aşa cum vin în Statele Unite, cu siguranţă le vom avea şi noi”, a spus Andrei Duma.
El le recomandă celor care vor să se îndrepte spre investiţiile crypto ca mai întâi să se educe.
„Primul pas și cel mai important este să te educi, pentru că în crypto sunt și foarte mulți actori răuvoitori. Adică poți să pierzi bani, poți să fii hack-uit, adică tu să ai bani într-un portofel virtual și a 2-a zi să nu-i mai ai, pentru că ți-ai pierdut parola, pentru că cineva ți-a furat parola, pentru că cineva a intrat în contul tău și are acces la parola ta. Prin parolă mă refer mai specific la un private key. Fiecare portofel virtual are un private key, adică o cheie la care doar tu ai acces, la care doar tu ar trebui să ai acces, pe care trebuie să o salvezi într-un loc anume ca să poți să accesezi mai departe portofelul tău virtual. Mulți oameni, din păcate, trec cu vederea acest pas foarte important și ajung să o pună în locuri precum în cloud sau să nu aibă acces securizat și așa pot să își piardă banii. Sau sunt aceste tehnici de phishing. Ți se trimite un e-mail cu un link să dai click aici. Download-ezi ceva și nu mai ai banii. Primul pas este să te educi cât mai mult despre tot ce înseamnă securitate”, a avertizat specialistul în criptomonede.