Angela Merkel nu regretă deloc politica gazelor ieftine din Rusia promovată în mandatele ei

Publicat: 13 oct. 2022, 20:17, de Florentin Lucaniuc, în Internațional , ? cititori
Angela Merkel nu regretă deloc politica gazelor ieftine din Rusia promovată în mandatele ei
Sursa: rfi.ro

Germania a beneficiat, cel puțin în ultimii 25 de ani, de contracte avantajoase cu Rusia la gaze naturale și alte hidrocarburi, politică intens promovată de fostul cancelar Angela Merkel. Ea declară că „în epoca ei era de înțeles” o astfel de orientare. 

„Din perspectiva epocii, era foarte raţional şi de înţeles aprovizionarea cu gaz de reţea, inclusiv din Rusia, care era mai ieftin decât GNL (gaz natural lichefiat) provenind din alte regiuni ale lumii”, a spus ea într-o conferinţă de presă la Lisabona.

„Întotdeauna acţionezi în timpul în care te afli”, a remarcat ea în faţa reporterilor, întrebată despre apropierea guvernului ei faţă de Rusia.

„Chiar şi în timpul Războiului Rece, Rusia a fost un furnizor de energie de încredere”, a adăugat dna Merkel, care a vizitat capitala portugheză în calitate de preşedinte al juriului unui premiu dedicat adaptării la schimbările climatice.

„Nu regret absolut deloc deciziile luate”, a subliniat ea, spunând de asemenea că nu „s-a răzgândit” cu privire la abandonarea energiei nucleare.

De la invazia rusă a Ucrainei în februarie, fosta şefă a guvernului german de centru-dreapta a fost acuzată că a sporit dependenţa Europei faţă de energia din Rusia, mai ales prin promovarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 în ciuda rezervelor partenerilor săi europeni şi american.

Succesorul ei, Olaf Scholz, a susţinut la rândul său că Germania „s-a bazat prea mult şi prea unilateral pe aprovizionări energetice din Rusia”.

Dna Merkel a recunoscut totuşi că războiul din Ucraina a schimbat situaţia. „Acest atac brutal al Rusiei a adus o schimbare (…). Şi, desigur, noul guvern trebuie să se ocupe de asta şi o face”, a spus ea, făcând referire la guvernul condus de social-democratul Olaf Scholz.

Germania şi alte ţări europene încearcă să pună capăt dependenţei lor faţă de petrolul şi gazele ruseşti după ce Putin a trimis trupe în Ucraina ca parte a ceea ce el numeşte o operaţiune militară specială.

Anul trecut, 55% din importurile de gaze ale Germaniei au venit din Rusia, parţial un rezultat al continuării legăturilor comerciale cu Rusia de către Merkel şi susţinerii controversatei conducte Nord Stream 2, chiar şi după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014, notează Reuters.

Autorizarea conductei Nord Stream 2, concepută pentru a dubla importurile de gaze din Rusia până în Germania prin Marea Baltică, a fost suspendată de Berlin în zilele premergătoare invaziei.

Merkel s-a exprimat pe marginea unui eveniment pentru a-l anunţa pe câştigătorul Premiului Gulbenkian pentru Umanitate, ea fiind preşedintele juriului.