Cum a reușit Angelina Jolie să se afle în centrul unui formidabil progres al medicinei

După opt ani de la dubla mastectomie pentru a preveni riscul major de cancer de sân și al ovarelor, Angelina Jolie le-a facilitat medicilor să facă o formidabilă descoperire, salvatoare pentru foarte multe femei, scrie Closer.

Decizii radicale

În 2013, când avea 37 de ani, actrița mărturisea că a făcut o dublă mastectomie și ablația ovarelor și a trompelor Fallope, pentru a reduce riscul de a muri de cancer, ca mama ei, care s-a luptat zece ani cu boala înainte de a deceda la vârsta de 56 de ani.

Angelina Jolie a luat această decizei dificilă deoarece este purtătoare a genei BRCA1, din cauza căreia femeile afectate au șapte din zece șanse de a face cancer, înainte de vârsta de 80 de ani. Datorită fostei soții a lui Brad Pitt, medicii au făcut un progres care ar putea permite purtătoarelor acestei gene să trăiască fără să se opereze.

O echipă medicală complexă care a îngrijit-o pe mama actriței Angelina Jolie, Marcheline Bertrand, a cultivat mini trompe Fallope folosind celule din sângele femeii care avea această boală. În timpul studiului, ei au observat că aceste celule se divizau mai mult, formau excrescențe anormale și produceau o proteină asociată cancerului.

Evident, într-o zi,  acest lucru va permite medicilor să anticipeze cu mai multă exactitate când o femeie ar putea dezvolta un cancer și să înceapă tratamentul înainte ca boala să se declanșeze.

”După ce am îngrijit-o pe mama actriței, am vrut doar ca Angelina să fie în viață pentru a-și vedea copiii crescând”, a declarat Beth Karlan, profesoară la Universitatea California și co-autoare principală a acestui studiu.

Sper ca alegerile mele îmi vor permite să trăiesc puțin mai mult

În 2013, Angelina Jolie făcea public că a făcut o dublă mastectomie pentru a preveni riscul foarte mare de cancer de sân și al ovarelor.

Potrivit actriței, înainte de această operație exista un risc de 87% ca ea să facă un cancer de sân și 50%, un cancer al ovarelor, din cauza prezenței genei BRCA1.

”Când am aflat care este situația mea, am decis să o iau înainte și să previn cât mai mult posibil”, scria actrița. Am decis să fac o dublă mastectomie preventivă. Am început cu sânii, riscul de cancer mamar fiind mai ridicat comparativ cu riscul de cancer al ovarelor, și pentru că operația este mult mai complexă”.

Atunci. Angelina Jolie mai explica: ”Mama mea s-a luptat cu această boală timp de un deceniu și a ajuns  la vârsta de 50 de ani. Bunica mea a murit la 40 de ani. Sper că alegerile mele îmi vor permite să trăiesc puțin mai mult”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole